Arvio: Nightwish hoiti velvollisuutensa

Kotimainen Nightwish kuuluu niihin harvoihin suomalaisbändeihin, joka pystyy laittamaan pystyyn kansainvälisen tason areenakonsertin sekä musiikin että lavashow’n puolesta. Nightwishilla on sen toteuttamiseen resursseja ja suuri kannattajajoukko. Koska monet muut suomalaisbändit vain unelmoivat vastaavasta tilanteesta, niin sen vuoksi Nightwishilla on jopa velvollisuus tehdä keikastaan kansainvälisen tason spektaakkeli.
Se piirtää, jolla on liitua, kuuluu sanonta ja hyvin Nightwish oman vaativan ruutunsa täytti, kun yhtye esiintyi Espoon Metro-areenalla 13. päivä marraskuuta.

Harvoin Suomessa on nähty suomalaiselta bändiltä yhtä upeaa visuaalista konserttia kuin jonka Nightwish Espoossa esitti. Nightwishin soiton taustalle oli koottu todella upea videoshow kulkemaan käsi kädessä musiikin kanssa. Lisäksi konsertin pyrotekniikassa ei oltu rahaa säästelty. Kun vielä Espoon jäähalli oli juuri tarpeeksi iso Nightwishille, niin nyt oli ihanteelliset olosuhteet nähdä suomalainen priimabändi livenä.

Allekirjoittanut on nähnyt kolme Nightwish-konserttia vuosien varrella ja jokaisessa niissä on ollut eri laulaja. Ensimmäinen keikka oli Tavastia-klubilla kansainvälisen läpimurron kynnyksellä Tarja Turusen toimiessa laulajana. Seuraavan kerran bändi tuli nähtyä Ruisrockissa Anette Olzonin aikana ja nyt laulajana esiintyi hollantilainen Floor Jansen. Tarja Turunen oli lavalla aikoinaan mahtava. Häntä laulajana seurannut Olzon oli puolestaan ok laulajana, mutta oli olemukseltaan kuin liian kiltti naapurintyttö Nightwishin kaltaisen metallibändin keulille. Floor Jansen näytti Espoossa, että bändi on löytänyt mitat täyttävän karismaattisen laulajan riveihinsä. Floor Jansen paitsi näyttää lavalla dramaattiselta amatsonimaisella metallijumalattaren olemuksellaan, mutta myös hoitaa laulajan tonttinsa hienosti.

Musiikillisesti Nightwish on kuin huippuunsa trimmattu rasvattu kone. Vanhat ja uudet biisit jylläävät napakasti, mahtipontisesti ja tarkasti eteenpäin. Monet bändit ovat nykyään huipputasolla jopa liian timmissä soittokunnossa siten, että soitosta katoaa livetilanteissa ilmavuus. Nightwishissä tuota uhkakuvaa poistaa etenkin englantilainen Troy Donockley, jonka taito soittaa esimerkiksi irlantilaista säkkipilliä rikkoo juuri sopivasti liian kaavamaiseen soittamiseen sortumista. Lisäksi Nightwishin rumpalina on tällä hetkellä erittäin pätevä mies. Kai Hahto oli Espoon konsertissa ehdoton bändin selkäranka.
Kokonaisuutena voi sanoa, että Nightwish-leirissä homma toimii livenä erittäin hyvin. Ja mikä parasta, mahtavia biisejä riittää vaikka kuinka paljon. Ei voi muuta kuin ihmetellä, miten biisintekijä Tuomas Holopaisen mielikuvitus on rakentunut, kun kaikki nämä sanoituksiltaan ihmeelliset ja musiikillisesti monipuoliset biisit ovat nähneet päivänvalon. Espoossa näkemäni perusteella ei voi muuta kuin todeta, että kiteeläisellä mahtibändillä on hyvät lähtökohdat soittaa huikeita konsertteja ympäri maailmaa ja jatkaa riemukulkua menestyksen aallonpäällä.

Teksti: Mikko Korvenkari

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.