Silver Lake by Esa Holopainen -projektin samaa nimeä kantavalla albumilla tunnettuja vierailevia laulajia – Myös Vesa-Matti Loiri mukana

Äskettäin levytyssopimuksen Nuclear Blastin kanssa solmineesta Silver Lake By Esa Holopainen -projektista paljastetaan vihdoin lisää tietoa: samaa nimeä kantava debyyttialbumi julkaistaan 28. toukokuuta.
Esa Holopainen on toiminut vuodesta 1990 lähtien progressiivisvaikutteisen heavy metalin suunnannäyttäjiin kuuluvan Amorphiksen soolokitaristina sekä yhtenä säveltäjistä. Holopaisen taidokas kyky luoda musiikissaan tunnelmia ja innovatiivisia riffejä on tullut maailmanlaajuisesti tunnetuksi heavy metal -piireissä esimerkiksi Tales from the Thousand Lakes-, Elegy- ja Skyforger-klassikkoalbumien metallisen ja melodisen harmonian ansiosta. Kun koronaviruspandemia pakotti Esan peruuttamaan kaikki vuoden 2020 suunnitelmat, arvostettu kitaristi tiesi, että oli koittanut aika nauhoittaa pari biisiä, joita hän oli pitänyt pöytälaatikossaan useiden vuosien ajan.
– Olen säveltänyt viime vuosina paljon musiikkia, ja kaikki ei ole kuulostanut aivan Amorphikselta. Kun Nino (Laurenne, Sonic Pump Studiosin omistaja) soitti minulle maaliskuun lopulla, minulla oli jo muutama melkein loppuun asti vietyä Silver Lake -kappaletta varastossa. Nämä kappaleet, nimeltään Sentiment, Ray of Light ja Promising Sun, toimivat koko sooloalbumin selkärankana.
Vaikka levynteko olikin jo alkanut, albumin lopullinen suunta haki vielä paikkaansa. Täydellisen instrumentaali-levyn sijaan Esa halusi kutsua arvostamiaan solisteja vierailemaan levyn kappaleilla.
– Aluksi en oikein tiennyt, olisiko albumi puhtaasti instrumentaalinen vai olisiko mukana myös laulajia. Varmaa oli vain se, että minä en olisi Silver Laken laulaja, Holopainen naurahtaa. – – Usein kitaristien soololevyistä tulee mieleen paljon teknisiä juttuja ja biisejä, joissa pyritään soittamaan paljon nuotteja mahdollisimman nopeasti. En juuri välitä sellaisesta musiikista. Aina kun sävellän, mietin mitä instrumentteja kappaleessa mahdollisesti on, miten ne soivat ja kuinka esimerkiksi solisti liidaa palettia eteenpäin.
Koska kappaleiden tyylisuunnat vaihtelevat 80-luvun Dire Straits -henkisestä materiaalista popahtaviin ja melankolisiin lauluihin, yhdeksään tuoreeseen luomukseen tarvittiin vahvoja laulusuorituksia. Niinpä näille yhdeksälle Silver Lake By Esa Holopainen -levyn kappaleelle päätyivät seuraavat artistit: 

1. Silver Lake (instrumental)

2. Sentiment (feat. Jonas Renkse of Katatonia)

3. Storm (feat. Håkan Hemlin of Nordman)

4. Ray Of Light (feat. Einar Solberg of Leprous)

5. Alkusointu (feat. Vesa-Matti Loiri)

6. In Her Solitude (feat Tomi Joutsen of Amorphis)

7. Promising Sun (feat. Björn ’Speed’ Strid of Soilwork / The Night Flight Orchestra)

8. Fading Moon (feat. Anneke Van Giersbergen)

9. Apprentice (feat. Jonas Renkse of Katatonia)

Levyn tunnelmallisen kansitaiteen on luonut Metastazis. Albumi nauhoitettin Sonic Pumpilla, sen tuottivat ja miksasivat Nino Laurenne sekä Esa Holopainen ja levyn masteroinnista vastasi Svante Forsbäck. Albumi ilmestyy 28. toukokuuta 2021, ja ennakkomyynti käynnistyy ensimmäisen singlen julkaisun yhteydessä lähiaikoina.