Sandstormia on kuunneltu yli 200 miljoonaa kertaa – Lue Daruden haastattelu

Daruden jättihittiä vuodelta 1999 Sandstormia on kuunneltu Spotifyssä jo hulppeat reilut 200 miljoonaa kertaa. Kyseessä on kautta-aikain kuunnelluin suomalaisbiisi Spotifyssä ja biisin musiikkivideokin on hurjissa katsojalukemissa YouTubessa. Suuret onnittelut huippuhitin tekijälle! Viime vuoden puolella Darude eli Ville Virtanen antoi Takahuone.fi:lle haastattelun, joka nyt nostetaan juhlan kunniaksi esille uudestaan.

Reilu parikymppinen nuori mies, Euran Hinnerjoella varttunut Ville Virtanen alias Darude, räjäytti suomalaisessa musiikkimaailmassa pankin 20 vuotta sitten,  kun hänen kappaleestaan Sandstormista tuli maailmanlaajuinen megahitti. Koukuttava trance-kappale julkaistiin ensin Suomessa vuonna 1999 ja pian se alkoi leviämään maailmalla kulovalkean tavoin. Biisi nousi historiallisesti Britannian myydyimpien singlejen joukkoon oltuaan brittilistalla komeasti kolmantena. Nyt Ville Virtanen muistelee noita ikimuistoisia hetkiä Takahuone.fi:n haastattelussa.
– Olihan se jotain aivan huikeaa ja surrealistista. Minä olin tehnyt sitä ennen fiilispohjalta musiikkia 2-3 vuotta ja Jaakko ’JS16’ Salovaara signasi minut levy-yhtiöönsä.  Sitten tuli puhelu levy-yhtiölle Neo-nimisestä levy-yhtiöstä Englannista, että he haluavat julkaista kappaleeni Sandstormin, niin kyllähän se mahtavalta tuntui, sanoo Darude.
– Muistan, että kun biisi toimitettiin heille alkuvuodesta 2000 ja julkaisua ei kuulunut eikä näkynyt, niin odottaminen kävi pitkäksi. Olin jo aivan turhautunut, että eivätkö he sitä julkaise ollenkaan. Sitten ilmeni, että heillä oli aivan mahtava promootiosuunnitelma biisille. Ja kun se sitten julkaistiin kesällä Englannissa, niin se meni ensimmäisellä viikolla kolmoseksi, Darude muistelee.

”Kun biisi lähti vetämään Briteissä, niin enhän minä ollut
ennen sitä edes koskaan käynyt isossa lentokoneessa”

Briteistä Sandstorm sitten levisi muille merkittäville musiikkimarkkinoille. Kappaleen brittimenestys oli tärkeässä roolissa siinä kuinka Sandstorm lopulta menestyi ympäri maailmaa.
Darude kertoo, että jo aiemmin oli tullut vastaan hetki, jolloin hänelle valkeni, että biisissä on kyse jostain poikkeuksellisesta.
– Biisin tuottanut Jaakko Salovaara varmasti tiesi, että biisissä on sitä jotain, koska hän sainasi minut levymerkilleen 16 Inch Recordsille, mutta itse en sitä sillä tavalla käsittänyt. Tiesin kyllä, että biisin melodia on hyvän kuuloinen, kun laitoin sen sellaisen säröefektin läpi kulkemaan. Mutta en ollut edes unelmoinut sellaisesta suosiosta, tein vain musiikkia hyvällä fiiliksellä. Lopullisesta biisin versiosta tuli erinomainen ja siinä Jaakko Salovaaralla oli suuri rooli tuottajana.
Entä mikä sitten oli se hetki, kun ensimmäisen kerran tajusit, että biisissä on jotain erityistä?
– Olin Turussa Berlin -nimisellä klubilla ja kun DJ laittoi biisin soimaan niin ihmiset suorastaan juoksivat tanssilattialle, missä he olivat ihan fiiliksissä. Se hetki jäi mieleeni, kun katsoin tanssivia ihmisiä.
Lisää ikimuistoisia hetkiä oli tulossa vuolaana virtana. Tähtiartistin elämääkin hän pääsi nopeasti maistamaan.
– Silloin kun biisi lähti vetämään Briteissä, niin enhän minä ollut ennen sitä edes koskaan käynyt isossa lentokoneessa. Jo siinä riitti hämmästelemistä. Ja sitten tuli hetki, joka jännitti minua aivan kauheasti. Minut haluttiin puhelinhaastatteluun suoraan lähetykseen Pepsi Chart -ohjelmaan saman viikon sunnuntaina, kun biisi oli noussut listalla kolmanneksi. Sellainen oli paljon jännittävämpää kuin se, menestyykö biisi vai ei.

”Eniten mieltäni on lämmittänyt saamani
henkilökohtainen palaute musiikistani”

Mutta menestyihän se. Listasijoituksia tuli ympäri maailmaa ja tuskin oli koko planeetalla sellaista paikkaa, missä Sandstorm ei olisi tuolloin soinut. Se oli semmoinen temppu, että suomalaisittain puhuttiin ilman muuta todellisesta historiallisesta jymypotista.
– Itse en halua arvioida biisin historiallista arvoa, mutta fakta on, että tuollaisella musiikilla mitä minä tein, ei ollut koskaan aiemmin suomalaisartisti breikannut maailmalla niin isosti. Siitä olen ylpeä näin jälkikäteen.
– Totta kai on hienoa, jos biisi menestyy, mutta jos ajattelen musiikkiuraani, niin eniten mieltäni on lämmittänyt saamani henkilökohtainen palaute musiikistani. Kun matkustat kauas jonnekin Australiaan ja siellä ventovieras ihminen tulee juttelemaan ja sanoo, että minun musiikkini on ollut hänelle tärkeää ja että se on vaikuttanut hänen elämäänsä, niin ne ovat hetkiä, jotka todella koskettavat.

”Musavideosta oli nähtävillä, että sen
onnistuminen ei ollut sattumaa”

Myös biisin musiikkivideo oli jättimenestys, joka pääsi raskaaseen soittoon silloin erittäin merkittävällä MTV:llä.
– Musiikkivideolla oli iso merkitys. Se oli vaan niin onnistunut kuin vain voi olla. Siinä tuotantotiimi teki upeaa työtä.  Videon kuvaaja oli tanskalainen Jens Maasboel, mutta muuten siinä oli täysin suomalainen tiimi. Ja se tehtiin pienellä budjetilla. Se taisi olla 20 000-30 000 euroa, mikä tuohon aikaan oli pieni budjetti videolle, koska MTV:n aikakautena videoihin satsattiin huomattavia summia.Videon ohjannut Juuso Syrjä on nyt tehnyt pitkään menestyksellä Sorjosia ja kaikennäköistä muuta. Musavideosta oli nähtävillä, että sen onnistuminen ei ollut sattumaa. Siinä oli semmoinenkin taitava kaveri kuin Miska Iho tekemässä duunia ja hänenkin osuutensa oli tärkeä videon onnistumisen kannalta. Se porukka, jotka olivat musiikkivideon tuotannossa mukana, niin olen heistä ylpeä nykypäivänäkin, Darude sanoo.

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.