
Mitä, jos joutuisit aina selittämään, miksei teille voi mennä suoraan koulusta? Miltä tuntuisi, jos kotiin meno pelottaisi? Miltä tuntuisi, jos seuraavaksi kyydiksi isälle pitäisi taas kutsua ambulanssi? Alkoholismi on myös läheisten sairaus. Artisti Outin biisi ”Minne surulliset miehet menee?” käsittelee alkoholismia läheisen näkökulmasta.
Kappale on koskettava tarina alkoholistin tyttärestä. Se kertoo Outin omakohtaista tarinaa siitä, kun lapsi joutuu perheessä ottamaan roolin aikuisena ja huolehtimaan itsensä lisäksi myös vanhemmastaan. Se kertoo siitä, miltä syyllisyys ja häpeä tuntuu, ja siitä, kun ymmärtää, että isän alkoholisimi ei ole minun vikani. Ja myös siitä, että on mahdollista antaa anteeksi. Outin isä oli alkoholisti, joka menehtyi 2,5 vuotta sitten. Vanhemmat olivat eronneet, ja isän luona vieraillessaan Outi joutui vaikeisiin tilanteisiin. Isä ratkesi ryyppäämään milloin mistäkin syystä. Outi otti roolin vanhempana: hankki ruokaa kotiin, siivosi kännisen isänsä sotkuja ja soitti tarvittaessa ambulanssin. Tunteiden käsittelyä musiikin keinoin Outi on käsitellyt isänsä alkoholismiin liittyviä häpeän ja syyllisyyden tunteita läpi elämänsä. Vasta aikuisena hän on ymmärtänyt, että isä oli sairas ja että isän sairaus ei ollut Outin vika. Kappale ”Minne surulliset miehet menee?” kertoo juuri tästä.
– Musiikilla on ollut tärkeä merkitys omien tunteitteni työstämisessä ihan pienestä pitäen, Outi kertoo.
Outi Forsblom on 31-vuotias Porvoosta kotoisin oleva artisti, joka asuu ja tekee musiikkia nykyään Lahdessa artistinimellä Outi.
– Olen musiikin avulla käsitellyt muistoja miltä tuntuu, kun isän kämppä onkin tyhjä ja isä on lähtenyt juomaan. Sitä pelkoa, mitä löytää, kun menee kotiin. Onko isä elossa? Kuollut? Joudunko taas soittamaan ambulanssin?, Outi toteaa.
Kappaleen ja siitä tehdyn videon avulla Outi haluaa kiinnittää huomion alkoholistien läheisiin ja heidän auttamiseensa. Kappale ei ole vain musiikkia, vaan sillä on syvempi merkitys.
Outi haluaa kappaleellaan kiinnittää huomion alkoholistien läheisiin ja erityisesti nuoriin, jotta hekin ymmärtäisivät olevan oikeutettuja avulle.
– Oman kokemukseni mukaan Suomessa hoidetaan pääasiassa vain alkoholistia, ja häntäkin niin pitkään, että hän pääsee pois sairaalasta. Sen jälkeen raitistuminen on alkoholistista itsestään kiinni. Alkoholismi on kuitenkin sairaus, joka koskettaa koko perhettä sairaalasta kotiutumisen jälkeenkin. Tämän takia toivoisin, että alkoholistien läheisiin ja heidän jaksamiseensa kiinnitettäisiin enemmän huomiota, kysyttäisiin rohkeasti jaksamisesta ja kerrottaisiin saatavilla olevista tukipalveluista enemmän.
– Koskaan ei ollut epäselvää, ettei isäni olisi rakastanut minua. Myös minä rakastin isääni, mutta kukaan ei pysty rakastamaan alkoholistia terveeksi. Vika ei siis ole läheisessä eikä se ollut rakkaudesta kiinni, Outi toteaa.
Videoon kerätty aitoja alkoholistin läheisten viestejä Kappaleen julkaiseminen isänpäivän kynnyksellä ei ole sattumaa. Moni ajattelee isäänsä ja vieraileekin isänsä luona – joko kotona, laitoksessa tai hautausmaalla. Musiikkivideoon on koottu aitoja, mutta anonyymisti esitettäviä alkoholistien läheisten viestejä. Video on tunnepitoinen, mutta loppua kohti valoisampi. Videon nuori nainen antaa isälleen anteeksi ottaa kädestä kiinni. Anteeksianto on siis mahdollista. Isää videossa esittää raitistunut alkoholisti Christer Schoultz, joka on itsekin tuonut esille alkoholismiin liittyviä ongelmia. Christer Schoulz, 46-vuotias on tehnyt mittavan uran rahoitusalalla ja on oman raitistumisensa jälkeen keskittynyt auttamaan päihderiippuvaisia ja heidän läheisiään. Hän luennoi paljon koululaisille alkoholismista ja toimii Myllyhoitoyhdistyksen varapuheenjohtajana. Lisäksi hän on yksi Kantamopäihdekeskuksen hallituksen perustajajäsenistä.
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?