Haastattelussa HIM-yhtyeen ex-rumpali Gas Lipstick

HIM-yhtyeen ex-rumpalilla Gas Lipstickillä on monta rautaa tulessa musiikkirintamalla.

HIM-yhtyeen ex-rumpali Gas Lipstick eli tuttavallisemmin Mika ”Kaasu” Karppinen ei ole jäänyt lepäilemään laakereillaan lähdettyään HIM:istä vuonna 2015. Hän on nykyään mukana monessa bändissä, kuten rock-yhtye Flat Earthissä, jossa soittaa HIM-miehistä myös kitaristi Mikko ”Linde” Lindström. Takahuone.fi  tapasi Gas Lipstickin haastattelun merkeissä helsinkiläisravintolassa. Teen ja kahvin juomisen ohessa keskustelun aiheiksi nousivat muun muassa Gasin uudet musakuviot, muistot HIM:in ajoilta, perheen tärkeys ihmiselle sekä totta kai lasagne.

Sinulla on monta rautaa tulessa. Kerro, että minkälaisissa bändeissä vaikutat nykyään?

Nyt minulla on täysin uusi bändi nimeltään Flat Earth. Siinä vaikuttavat toinen HIM-mies eli Linde ja basistina on Niclas Etelävuori, joka lähti Amorphiksesta. Lisäksi bändissä on aivan mahtava nuori laulaja Anttoni ”Anthony” Pikkarainen, joka on sellaisesta bändistä kuin Polanski. Hän on aivan jäätävän kova laulaja. Olemme olleet Flat Earthin kanssa studiossa ja levy on jo valmis. Nyt on miksausvaihe menossa. Idea on se, kustannamme levyn itse ja kun levy on valmis, niin sitten yritämme saada kokonaisella levyllä levytyssopimusta. Nyt on jo kaksi isoa saksalaista levy-yhtiötä, jotka ovat meistä äärimmäisen kiinnostuneita. Nyt sitten neuvotellaan kenen kanssa saamme parhaan sopimuksen ja siihen sitten lähdemme.  Se mikä on erityisen käsittämätöntä on se, että vaikka bändillä ei ole edes levyä tehtynä, niin saimme jo kaksi buukkausta festivaaleille eli Ilosaari- ja Qstock-festareille. Se on täysin ennenkuulumatonta ainakin, kun puhutaan tuollaisista vähän isoimmista lavoista. Saa nyt nähdä mitä tulee käymään radiosoiton kanssa. Toivottavasti rokkia soittavat radiokanavat tulevat soittamaan uutta sinkkuamme Blamea oikein urakalla.

Sitten minulla on semmoinen bändi kuin Hallatar. Se on doom metal- bändi eli musiikki on semmoista erittäin hidasta metallimusiikkia. Siinä on mukana Amorphiksen laulaja Tomi Joutsen ja Swallow The Sunin kitaristi Juha Raivio ja minä. Julkaisimme levyn Svart Recordsin kautta ja ilmeisesti levyä on mennyt tosi hyvin kaupaksi. Teimme myös äskettäin minirundin Suomessa. Soitimme kuusi keikkaa ja ne meni tosi hyvin. Tavastiakin oli melkein täynnä. Olen ollut tosi innoissani siitä, miten hyvin Hallatar on otettu vastaan. Olemme saaneet myös hyviä levyarvosteluja – oikeastaan kauttaaltaan arvostelut ovat olleet 9 pistettä kymmenestä tai sitten täysi kymppi.

Lisäksi soitan ja vaikutan Ruotsin superbändissä nimeltään We Sell The Dead. Siinä soittaa In Flamesin kitaristi Niclas Engelin ja Spiritual Beggarsin laulaja Apollo. Se oli bändi, mistä en saanut puhua mitään noin puolen vuoden ajan. Oli ärsyttävää, kun teki mieli jo soittaa biisejä ihmisille, mutta silti bändistä ei saanut puhua mitään.

Miksi ei?

Siinä oli semmoinen spesiaalijuttu, että bändin levy on elokuvan soundtrack. Leffa on piirretty kauhuelokuva. Koska levy ja leffa menivät käsikädessä, niin en saanut puhua mitään bändistä ennen kuin saisimme levydiilin ja muut asiat kuntoon.

Uusia musakuviotasi yhdistää mielestäni se, että ne ovat laadukkaita. Olet varmasti samaan mieltä?

Se on aina ollut minulle se juttu, että lähden vain laadukkaisiin juttuihin mukaan. En ole ikinä soittanut mitään rahasta. En yhtä ainuttakaan keikkaa ole rahasta soittanut. Biisit pitää olla sellaisia, joita rakastan ja jotka voin allekirjoittaa. Ihan sama se oli, kun soitin HIM:ssä. Moni ihmetteli, että miten minä voin soittaa siinä bändissä, kun olen metallirumpali. Mutta rakastin soittaa HIM:in biisejä. Ne biisit on aivan mahtavia. Muistan, kun ostin HIM:in ensimmäisen levyn, niin minusta ne biisit olivat todella upeita ja minusta tuli bändin fani. En siis soittanut vielä tuolloin HIM:ssä. Musiikin pitää puhutella minua ja minusta sen pitää olla hyvää, jos lähden soittamaan sitä. Silloin ollaan asian ytimessä ja silloin tulee hyvää jälkeä.

Onko jokin bändeistäsi sinulle ykkösasemassa muihin verrattuna?

Vaikea sanoa. Flat Earth tuli vähän sekoittamaan pakkaa. Ennen minulla oli Hallatar ja sitä ennen We Sell The Dead selkeänä ykkösenä. Pitää mennä sen mukaan, että millä bändillä jyrähtää parhaiten. Siitä sitten muodostuu se ykkösbändi. Kysynnän mukaan mennään.

Olit monia vuosia kansainvälisesti suositun bändin jäsen, kun soitit HIM:ssä. Vieläkö tavoitteenasi on olla kansainvälinen menestyvä muusikko?

Kyllä, hommat jatkuu. Arvostan bändejä, joilla on tosi pitkä ura. Kuten vaikka Rolling Stones, Aerosmith tai AC/DC. Ne ovat painaneet jo vuosikymmeniä eteenpäin. Se kertoo siitä, että he ovat tehneet jotain oikein. Siihen siis pyritään. Olen pohtinut, että lähtisin ehkä eläkkeelle, kun täytän 60 vuotta. Olen nyt 47-vuotias. Joten vielä on 13 vuotta aikaa. Voi olla, että hommat jatkuu sen jälkeenkin.  Lopetan silloin, kun en enää nauti siitä mitä teen. Niin tein myös HIM:ssä. Se alkoi puuduttamaan loppuvaiheessa, kun oli takana 16 vuotta sitä samaa juttua. Homma pyöri samalla radalla, missä vastaan tuli aina samat keikkapaikat ja muut tutut kuviot.  Aika moni vaihtaa duunipaikkaa. Itse halusin uusia haasteita. Olin soittanut 16 vuotta rokkia ja halusin päästä soittamaan metallia. Se oli päällimmäinen juttu, kun päätin lähteä HIM:stä. Nyt soitan metallia kahdessa bändissä ja Flat Earthissa rokkia.

Miltä sinusta on tuntunut rumpalina, kun olet päässyt soittamaan metallia?

Rakastin soittaa myös HIM:ssä, ja joka keikka vedettiin ihan sata lasissa. Mutta koska tykkään metallista, niin se on ekstrajuttu, kun saan soittaa heviä.

Sanoit, että rahasta et soita mitään. Onko sinua sitten pyydetty mukaan eri projekteihin ja bändeihin?

Minua on aina pyydetty eri bändeihin, ihan jo alkuajoista lähtien. En ole tyrkyttänyt itseäni koskaan. Mutta vastaus kysymykseen on, että on pyydetty. Mutta koska en ole tykännyt musiikista, niin en ole lähtenyt mukaan.  Minua pyysi esimerkiksi jokin aikaa sitten yksi todella kuuluisa suomalainen poptuottaja, että haluatko tulla soittamaan muutamille levyille. Kiitin kunniasta ja jätin sen tarjouksen väliin. En nyt viitsi hänen nimeään mainita. Olen aina kokenut itseni bändisoittajaksi, enkä näe itseäni sessiomuusikkona. Muutaman sessionkin olen tehnyt, mutta ne ovat olleet metallia kuten Kotipellon Timon soololevy.

Kun lähdit HIM:istä sanoit, että haluat päästä toteuttamaan enemmän itseäsi. Oletko nyt päässyt toteuttamaan itseäsi?

Kyllä olen. HIM:ssä oli vain yksi säveltäjä eli Ville Valo. Ja kaikella kunnioituksella – hän on aivan loistava säveltäjä. Mielestäni Ville on yksi maailman parhaimmista säveltäjistä. Mutta siinä oli se, että en saanut mahdollisuutta itse säveltää mitään. Se oli yksi syy, miksi halusin uusia haasteita ja nyt Flat Earth- bändille olen säveltänyt kaksi biisiä. We Sell The Deadin levylle en ehtinyt mukaan sävellystyöhön, koska levy oli valmiiksi tehtynä sessiomuusikon kanssa jo siinä vaiheessa kun liityin mukaan. Ja koska sessiomuusikon kanssa homma ei ollut toiminut halutulla tavalla, niin minä liityin mukaan siinä vaiheessa. Seuraavalle levylle saan tarjota biisejäni.

HIM-faneja varmasti kiinnostaa, että pitääkö HIM-perhe toisiinsa yhteyksiä, vaikka bändi on nyt lopettanut toimintansa?

Linden kanssa olemme samassa bändissä, joten tietysti olemme yhteyksissä, mutta muuten olen tietoisesti pitänyt etäisyyttä. Halusin tehdä pesäeroa HIM-muusikoihin. Katsotaan sitten kun sydän tuntee, että nyt on pidetty tarpeeksi etäisyyttä, niin sitten varmasti olemme taas yhteyksissä. Erosimme ystävinä, eikä meidän välillä ollut minkäänlaista pahaa verta.

Voivatko HIM-fanit odottaa sinulta ja Ville Valolta jotain yhteistyötä tulevaisuudessa?

Enpä usko.

Minkä takia et usko?

Koska meillä oli siinä lopussa pikkaisen vaikeaa. Mutta eihän yhteistyömme poissuljettua ole ja voi se olla mahdollistakin. Mutta tiedän, että Villekin on sellainen tyyppi, ettei hän mielellään halua palata vanhaan. Hän etsii mieluummin uusia soittajia ja menee eteenpäin.

Mitä uskot, että Ville Valo tekee seuraavaksi?

Ei mitään tietoa, olen sitä itsekin miettinyt. Tekihän Ville aiemmin muutaman suomenkielisen rallin. Voisiko se olla se seuraava juttu, en tiedä.

Minkälaisia muistoja sinulle jäi HIM-ajasta?

Tosi hyviä, sitä aikaa kesti 16 vuotta. Huonojakin muistoja on, mutta enimmäkseen hyviä. Saavutimme paljon. Silloin kun se kaikki tapahtui, niin ei sitä edes tajunnut, koska siinä hommassa oli niin sisällä. Jälkikäteen sen on vasta tajunnut, että saavutimme isoja asioita. Olemme esimerkiksi ainoa bändi Suomesta, joka on myynyt kultaa jenkeissä. Ja Saksassa olimme monta kertaa ykkösenä. Kerran oli jopa tilanne, jolloin sekä Razorblade Romance- levy että Join Me- kappale olivat samaan aikaan ykkösenä. Lisäksi soitimme isoja keikkoja paljon. Parhaiten on jäänyt mieleen, kun soitimme Download-festivaalin päälavalla 70 000 ihmisen edessä juuri ennen Black Sabbathia. Se oli mieleenpainuva kokemus.

Mitä nykyään mietit siitä, että tuollainenkin megakeikka on tullut heitettyä? 

Silloin sitä vaan veti, koska olimme tottuneet isoihin keikkoihin. Mutta nykyään se ehkä tuntuu siten, ettei minua enää jännitä keikkoja ennen.

Nykyään kun nouset lavalle, niin et varmasti voi välttyä siltä, että keikkayleisö näkee sinussa aina HIM:n ex-rumpalin. Miten siihen suhtaudut?

Sillä ei ole väliä. Jos ihmiset saa siitä jotain hyvää irti, niin se on vain positiivinen asia. HIM on palanen minun historiaani ja juuret täytyy aina muistaa. Moni unohtaa juurensa, mutta minä en. HIM oli hieno bändi ja puhun siitä mielelläni.

Onko Flat Earthin keikoilla turha odottaa, että soittaisitte HIM:in biisejä?

En usko, että soitamme, mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Yritämme tehdä uutta juttua ja mennä uudesta ovesta läpi. Se, että alkaisimme tässä vaiheessa soittaa vanhan bändin biisejä, niin ei se välttämättä toimisi. Mutta ehkä tulevaisuudessa sekin on mahdollista.

Eikö olisi outo asetelma, jos joku muu laulaja kuin Ville laulaisi HIM:in biisejä?

Kyllä se olisi. Kukaan ei pysty laulamaan HIM:iä, niin kuin Ville laulaa. Moni on sitä yrittänyt, mutta kukaan ei ole siinä onnistunut. Se ei koskaan kuullosta yhtä hyvältä kuin miltä Ville saa ne biisit kuulostamaan.

Mikä on tavoitteesi? Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

Toivottavasti soitan isoja keikkoja ja olen myynyt paljon levyjä. Olen ollut muusikko aina tuolta 10-vuotiaasta pikkupojasta lähtien. Se on minun elämäntapani ja samalla ammatti ja työ. Kun soitin HIM:ssä elätin itseni ja pystyin maksamaan laskuni, mutta tällä hetkellä en ole vielä siinä tilanteessa. Päivätöitä olen viimeksi tehnyt vuonna 1999 eli ennen kuin liityin HIM:iin. Sen jälkeen olen elättänyt itseni musisoimalla. Haaveenani on, että pystyn sitä jatkamaan. Toivottavasti ihmiset tykkäävät bändistä niin paljon, että he ostavat levyjä ja että he käyvät keikoilla niin paljon, että voin elää musiikilla.

Jos nyt ei puhuta musiikista, niin mikä on unelmasi ihmisenä?

Minulla on 9-vuotias tyttö, joka on nyt toisella luokalla.  Unelmani on, että tytölleni tulee hyvä elämä ja toivon, että pystyn olemaan hyvä isä ja hyvä aviomies vaimolleni. Elämän tärkein asia on lapset ja perhe.  Joskus nuorempana, kun meni lujaa, niin se sattui välillä unohtumaan. Bändi meni välillä ykkössijalle.

Oliko sinulla huono omatunto, kun painelit menemään ympäri maailmaa samalla kun perhe oli kotona?

Oli ja mitä vanhemmaksi tulin, niin sitä vaikeampaa oli lähteminen. On se vaan kova paikka, kun pikkutyttö sanoo, että älä isi lähde. Viimeksi kun olin isolla kiertueella, niin tyttö oli silloin 6-vuotias. Se oli kyllä vaikeaa. Saa nähdä meneekö nyt vaikeaksi, jos hommat lähtevät uudelleen vetämään. Onneksi on olemassa Skype. Se on pelastanut aika monta perhettä. Muistan, että kun olin rundilla, niin näin Skypen välityksellä tyttöni ensimmäiset askeleet. Kiitos Skype!

Mikä on suosikkiruokasi?

Lasagne. Olen suuri Karvinen-fani. Olen pikkupojasta lähtien tykännyt lasagnesta. Vaimoni tekee maailman parasta lasagnea. Vaimoni on mahtava kokki. Hän tekee maailman parasta ruokaa. Haaveilin aina siitä, että löydän naisen, joka on hyvä kokki. Olematta sovinisti, niin mielestäni naisen pitää pystyä ruokkimaan perheensä. En haluaisi naista, joka ei osaa kokata ja niitä on paljon – varsinkin Helsingissä. Maaseudulla onneksi jatkuu ihana perinne, että äidit opettavat tyttäret kokkaamaan. Olen vanhan liiton ihminen, jolle perinteet ovat kunniassa. Itsekin yritän kokata kotona, mutta vaimoni ei anna. Vaimoni on kotoisin Kroatiasta ja siellä tämä perinne on vieläkin vahvempi kuin Suomessa. Siellä naiset kokkaavat.

Tämän kysymyksen varastin Classic Rock- lehdeltä, joka kysyy aina juttusarjassaan, että mitä lukee hautakivessäsi. Rob Halford vastasi tuohon kysymykseen ”Here lies metal god”. Mitä sinun hautakivessäsi lukee?

– Robin hautakivessä voi todellakin juuri noin lukea, koska hän on metallijumala. Oletko kuullut Judas Priestin uuden levyn? Se on niin hyvä, että vuoden paras levy on jo tehty. Kukaan ei tule tekemään parempaa levyä tänä vuonna. Se on Judas Priestin parasta levy sitten Painkillerin. Uskomaton juttu, että he vieläkin kaikkien vuosien jälkeen voivat tehdä noin hyvän levyn. Luulisi, että kaikki biisiaihiot on heidän osaltaan jo käytetty, mutta ei. Mutta tässä tulee vastaus kysymykseen: ”Now i know something you don’t”.

Teksti: Mikko Korvenkari

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.