Helsinki-Cotonou Ensemblen uusi albumi ulkona nyt – Levyllä muistutetaan ihmisen omanarvontunnon tärkeydestä

Helsinki-Cotonou Ensemble on saanut villiintyneen vastaanoton sekä kotimaisilla että ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Kuvaaja: Maarit Kytöharju

Helsinki-Cotonou Ensemble on julkaissut uuden albumin 21. toukokuuta. Yhtyeen nimeä kantavan levyn teemana on tuen ilmaisu – kehotus pysymään vahvana epävarmoista tulevaisuuden näkymistä huolimatta. Albumin kappaleissa sekoittuvat iskevästi beniniläisen voodoo-perinteen rytmit, afrobeat, jazz, soul sekä hip hop. Helsinki-Cotonou Ensemble on helsinkiläisen kitaristi Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja-laulaja Noël Saïzonoun luotsaama kahdeksanhenkinen yhtye.
Kaikki levyn kappaleet on sävelletty, ja pitkälti myös äänitetty, korona-aikana etäyhteyksien välityksellä. Ensimmäiset ajatukset kokonaisuudesta kirjoitettiin ylös toukokuussa 2020. Kyseessä on tsemppilevy, jossa kampanjoidaan ihmisen omanarvontunnon tärkeyden puolesta, jotta se pysyy kunnossa ja ehyenä läpi vaikeiden aikojen. Pääasiassa gouninkielellä laulettua levyä on äänitetty Suomessa, Beninissä ja Portugalissa.
– Levyssä haluttiin palata HCE:n alkuaikojen analogiseen, 70-lukulaiseen soundimaailmaan. Levyn piti valmistua jo viime kesänä, mutta sitten kaikki peruuntui. Tilanne pakotti meidät ottamaan digiloikan. Opetin viime heinäkuussa etänä yhtyeemme lyömäsoittaja-laulaja Noelia käyttämään äänitysohjelmaa, jotta pystyimme vaihtamaan ideoita keskenämme. Helsinki-Cotonou Ensemblen musiikki on ikäänkuin fuusio minun ja Noëlin erilaisista tavoista katsoa maailmaa, Janne Halonen kertoo.
Levyltä lohkaistiin ennakkosingle Min He Mon Ébgé – The One Who Sees Today 7. toukokuuta. Kappaleessa on valistuksellinen teema – huomisesta päivästä ei kukaan voi tietää mitään. On tärkeää pitää huolta itsestään, jotta pystyy toteuttamaan omaa juttuaan, ja kohdella muita hyvin. Kappaleeseen ilmestyy lähitulevaisuudessa myös musiikkivideo, joka sijoittuu karun kauniiseen Cotonoun kaupunkiin. Elämänmakuisella videolla laulaja Noël Saïzonou seikkailee länsi-afrikkalaisessa miljoonakaupungissa esitellen sen asukkaita ja heidän elämäänsä.
Valistuksellisen teeman äärellä on myös levyn kakkosraidalla vieraileva zimbabwelainen, nykyään Lissabonissa asuva räppäri Synik. Artisti haluaa tuoda konkreettisesti esille sitä, kuinka tärkeää on pitää oman tekemisen kärki terävänä, itsekunnioitus kunnossa ja kohdata muut tasavertaisina. Kappaleen tarina kertoo siitä miten hip hop on vienyt hänet erilaisiin paikkoihin ja avannut uusia, yllättäviäkin ovia.
Helsinki-Cotonou Ensemble sai alkunsa talvella 2012, kun yhtyeen perustaja Janne Halonen, rumpali Juha Räsänen ja basisti Sampo Riskilä matkustivat stipendiaateiksi suomalais-afrikkalaiseen kulttuurikeskukseen Villa Karoon, Beniniin. Kvartettia vahvistettiinkin pian neljällä afrikkalaismuusikolla. Yhtyeen esikoisalbumi Beaucoup de Piment! ilmestyi vuonna 2013. Tämän jälkeen yhtye on julkaissut albumit Fire, Sweat & Pastis (2014), The Road Is Long: Live at Savoy Theatre (2016) ja We Are Together (2018).
Helsinki-Cotonou Ensemble on saanut villiintyneen vastaanoton sekä kotimaisilla että ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla, ja yhtyeellä on takana toistasataa keikkaa 17 maassa. Uusi levy tullaan julkaisemaan maailmanlaajuisesti ja sen jakelijana toimii saksalainen Broken Silence.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.