Oletko jo bongannut Iris Kukan? Lahjakkuutta hehkutetaan kaunosanoin: – ”Iris Kukka on makea hedelmä ja suolainen kyynel. Hän on paratiisin Eeva ja käärme”

Näin Iris Kukan keikalla Tapaninpäivänä 2017 Kallion Loosisterissä. Ihmettelin nuorta esiintyjää, jonka biisien tekstit poukkoilivat naivistisista tarinoista syvään elämänkokemukseen. Teknisesti haparoiva kitaristi lauloi omaperäiset biisinsä vakuuttavasti. Ilmassa oli tyttömäisyyden ja elämänkokemuksen kiehtova ristiriita. Joistain biiseistä syntyi kutkuttava mielikuva Dave Lindholmin ja Syd Barretin ottotyttärestä. Biisi nimeltään Viljami jäi ensikuulemalta mieleeni. Kiinnostuin Iriksestä ja ajauduin komppaamaan häntä muutamilla keikoilla viime vuonna. Aloimme suunnittelemaan studioon menoa ja mahdollisen albumin äänittämistä Iris Kukan runsaasta tusinasta biisejä, jotka olivat hioutuneet tehtyjen keikkojen myötä. Mielessäni oli akustinen kokonaisuus ja yksinkertainen folk-tuotanto esikuvina ehkä Suzanne Vega, Michelle Shocked tai vielä vanhemmat konkarit kuten Joni Mitchell. Vähänpä tuolloin tiesin. Julkaisin viime vuonna Ahti Pelttarin ZAPA-albumin, jonka tuotti Roni Martin. Käännyimme Iriksen kanssa hänen puoleensa. Annoin Ronille ohjeeksi, että Iris Kukka ei saa olla pastissi vanhoista folk- ja singer-songwriter -levyistä, vaan soundin pitää olla moderni ja tätä päivää. Parin biisin lämmittelyn jälkeen myös Roni puhkesi kukkaan ja kohta alkoi tapahtumaan. Roni sovitti Iriksen biisejä ja psyykkasi häntä artistina, laulajana ja biisin tekijänä. Studiossa syntyi kymmenisen uutta laulua ja vanhempi materiaali jäi yllätyksekseni taka-alalle. Puolessa tusinassa biiseistä on Ronin ällistyttävät puhallin- ja jousisovitukset. Eräässä sessiossa Samppa Leino soitti jopa 11 eri puhallinsoitinta. Jouset soitti Sanna Salmenkallio ja Henrik Perelló. Roni itse soittaa kitarat, bassot, koskettimet ja rummut. Iris Kukan albumi on Roni Martinin ainutlaatuinen voimannäyttö musiikin tekemisestä ja tuottamisesta George Martinin tai Otto Donnerin tyyliin.
Mikä saa meikäläisen julkaisemaan Iris Kukan musiikkia? Vaikea kysymys, johon on helppo vastaus. Se ei ole raha ja rikkaudet, vaan vähän sama juttu kuin saunabisnekseni. Aloitin Sauna Arlan pyörittämisen nollasta, rakkaudesta vanhaan ja unohdettuun yleiseen saunaan. Sauna Arla on ollut henkilökohtainen suojeluhankkeeni. Työ on kannattanut ja poikinut paljon enemmän kuin uskalsin aikoinaan toivoa. Olen luonut vanhasta jotain uutta ja elävää. Haluan julkaista Iris Kukan levyn, koska minulla on siihen mahdollisuus. Isäni pienestä perinnöstä on vielä jotain jäljellä ja hänkin rakasti musiikkia. Haluan antaa lahjakkaalle Iris Kukalle mahdollisuuden kasvattaa juurensa luomisen maaperään ja sitä kautta välittää hänen musiikkiaan muillekin. Iris Kukka on makea hedelmä ja suolainen kyynel. Hän on paratiisin Eeva ja käärme. Iris Kukka on puutarha missä levätä ja metsä minne eksyä. Iris Kukka on puu, jonka varjoon käpertyä. Iris Kukan ensimmäinen single ”Tuomiopäivän pasuuna” syksyllä ilmestyvältä ensialbumilta julkaistiin perjantaina 31. toukokuuta Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa. Biisin video on nähtävissä YouTubessa.

Teksti: Kimmo Helistö, Tuotantoyhtiö Kimmo Helistö Oy

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.