Haastattelussa uuden levyn julkaisevan Poutahaukat-bändin johtohahmo Marko Haavisto

Marko Haavisto & Poutahaukat on suosittu live-esiintyjä.

Muusikko Marko Haaviston levytysura on jatkunut jo yli kolmekymmentä vuotta ja jatkuu yhä täydellä höyryllä eteenpäin. Pian ilmestyy Marko Haavisto & Poutahaukat- bändin yhdeksäs albumi nimeltään Sysmäläinen. Se on upea kokonaisuus, missä tummanpuhuva melankolisuus kohtaa tuoreet rock- ja rockabilly-vivahteet. Takahuone.fi- kuunteli levyn ennakkoon ennen virallista julkaisupäivää 19. lokakuuta ja piti todella paljon kuulemastaan. Tervetuloa lukemaan, mitä kuuluu Marko Haaviston maailmaan.

Uusi albumi kuulostaa minusta upealta, minkälaisia mietteitä sinulla on Sysmäläinen-levystä?

– Se on levy missä kaikki genreraja-ajattelut on unohdettu. Kun keksin levyn punaiseksi langaksi ja otsikoksi Sysmäläisen, niin sitten musiikki syntyi kuin itsestään. Ehdin sitä ennen kolmisen vuotta pohtia, että mistä lähtisin levyllä liikkeelle. Minusta levyltä kuuluu hyvin se vanha tuttu juttu, mistä meidät tunnetaan, eli sellainen tummanpuhuva melankolisuus. Lisäksi siinä on paljon uutta ja tuoretta juttua mukana. Vaikka kokoonpanomme on vaihtunut monia kertoja vuosien aikana, niin nykyinen bändimme on jo melko pitkäikäinen, sillä se on ollut kasassa vuodesta 2010 lähtien.  Olen ylpeä siitä heittäytymisestä, uskalluksesta ja kiihkeydestä, millä teimme bändin kanssa tämän uuden levyn. poutahaukat

Sanoit, että levyn punaiseksi langaksi tuli sysmäläisyys, mistä se johtuu?

– Levyn nimi tulee siitä, että juureni ovat Sysmästä kotoisin. Vanhempani, sukulaiseni ja isovanhempani ovat asuneet Sysmässä. Se on minulle tärkeä paikka. Minulla on paljon muistoja nuoruudesta ja lapsuudesta Sysmästä. Siellä olen kitannut ensimmäistä kertaa kiljua, ihastunut ensimmäistä kertaa ja leikkinyt Tarzania pikkupoikana. En ole koskaan itse asunut Sysmässä kuitenkaan. Olin kolmevuotias, kun muutimme Porlammilta Lahteen. Sysmä on minulle sellainen mielenmaisema. Kun minulle mainitsee Sysmä-nimen, minulle tulee heti siitä lämmin ja kotoisa olo. Vaikka minusta onkin tullut kaupunkilainen nykyään, niin ei ole poissuljettua, että muuttaisin sinne vielä asumaan.

Minä tykkäsin uudella levyllä Sysmäläinen sekatyömies- kappaleesta. Mikä on oma suosikkikappaleesi levyltä?

– Näen sen kokonaisuutena, enkä osaa nimetä yhtä kappaletta, mistä eniten itse tykkäisin. Sysmäläinen sekatyömies on itse asiassa ensimmäinen kappale, mitä soitettiin treeneissä, kun uutta levyä alettiin valmistelemaan. Tein sen biisin heti kun olin keksinyt levyn otsikon.

Onko Sysmään tulossa keikkaa, se varmasi olisi luonnollista nyt?

– Ihan varmasti sellainen tulee.  Jos ei nyt vielä tämän vuoden puolella, niin ehkä ensi kesänä sitten, koska Sysmähän herää eloon kesäaikaan. Silloin keikan voisi pitää vaikka Sysmän VPK:n lavalla, missä heitin ihan ensimmäisiä keikkojani vuonna 1984 Karjala-bändin kanssa.

Olen lukenut tarinan, että tutustuit Rauli Badding Somerjokeen nuoruudessasi. Pitääkö kaveruus Baddingin kanssa paikkansa?

– Kyllä se pitää paikkansa. Noin vuoden verran tunsin Baddingin. Olin silloin 15-16-vuotias. Badding ei ollut silloin vanha mies, mutta henkisesti ja fyysisesti hän oli jo silloin vanha. Baddingilla on suuri merkitys urallani. Hän viitoitti minulle tien minne päin kulkea. Heti kun näin Peter von Baghin henkilökuvan Baddingista televisiosta olin vakuuttunut, että Badding tekee sitä, mitä minä haluan tehdä isona. Ostin Baddingin jutun saman tien. Ja Badding myös auttoi minua eteenpäin musiikkiurallani kiikuttaen musiikkiani levy-yhtiöön kuunneltavaksi. Olin onnekas, kun sain tutustua häneen.  Badding antoi minulle rohkeutta lähteä tähän hommaan, millä tiellä yhä olen. Baddingin jälkeen uralleni on tullut monta muutakin onnekasta sattumaa, kuten esimerkiksi se, että Aki Kaurismäki innostui musiikistani.

Poutahaukat jopa esiintyi Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä elokuvassa ja musiikkiasi on soinut muissakin Kaurismäen leffoissa. Kaurismäellä lienee ollut suuri vaikutus uraasi myös?

– Kyllä, ehdottomasti se on niin. Aki on antanut meille valtavasti näkyvyyttä elokuviensa kautta. Olen siitä todella kiitollinen. Tällä hetkellä ei ole tiedossa uusia kuvioita Kaurismäen kanssa. Pidämme kyllä yhteyttä yhä. Mutta keskustelemme vaikka kanojen kasvatuksesta emmekä työasioista.


Nythän Esa Pulliainen ja Agents-yhtye tekee yhteistyötä Ville Valon kanssa Baddingin biisien parissa. Mitä mieltä olet siitä Badding-projektista?

– Minusta se on mahtava juttu ja menen ehdottomasti katsomaan heitä vielä keikalle, jos vain tulee mahdollisuus. On hienoa, että Ville on tällaisessa mukana erilaisesta musiikkitaustastaan huolimatta. Olen sitä mieltä, että vaikka olet hevimies, niin voit ihan hyvin tehdä hienosti myös iskelmää tai sitten toisin päin. Meillä on Villen kanssa aika paljon yhteistä, sillä molemmat ovat ammentaneet vaikutteita esimerkiksi Tapio Rautavaarasta, Baddingista, Black Sabbathista ja Elviksestä.  Itse laulan Sleeping Village-bändissä, mikä soittaa autenttista Sabbath-musaa. Siinä on mahtavaa olla mukana.

Olet muusikkona monessa mukana. Onko nyt vireillä jotain mielenkiintoisia yhteistyökuvioita?

– Kyllä on. Minusta on suuri rikkaus, kun saa olla hyvien tyyppien kanssa tekemisissä. Heiltä aina oppii paljon. Soitan esimerkiksi bassoa ja laulan taustoja Dave Lindholmin Kynä & Kumppanit- bändissä. Davelta olen oppinut sen, että on turhaa liikaa hieroa asioita. Ja sen, että omat biisit on artistille se kaikkien tärkein juttu. Dave on juuri sellainen oman tien kulkija, jota arvostan kovasti. Muita ovat esimerkiksi Tuomari Nurmio ja Kauko Röyhkä.
Meillä on Daven kanssa levy tekeillä ja sen tekeminen on jo hyvällä mallilla. Katsotaan nyt tuleeko Daven bändin kanssa jatkoa. Hänhän on tunnettu useista eri bändeistään, eikä kaikkien bändien kanssa ole tehty keikan keikkaa, vaikka levy onkin tullut ulos. Lisäksi minulla on yhteistyöprojekti menossa Viikate-bändin Kaarlen kanssa.

Marko Haavisto & Poutahaukat –bändin Sysmäläinen levyn julkaisee KHY Suomen Musiikki. Virallinen levynjulkistuskonsertti on 19.10 Bar Loosessa Helsingissä.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.