Kuuntele Karri Lehtosen liikuttava ja positiivinen erobiisi Porkkalankatu 13: – ”Oma eroni oli kumpaakin osapuolta kunnioittava”

Karri Lehtonen on helsinkiläinen laulunkirjoittaja ja vahva tarinankertoja. Kuva: Ansku Sinisalo

Kun lauluntekijä Karri Lehtosella oli edessään avioero, hän soitti Helsingin käräjäoikeuteen kysyäkseen, mitä papereita tulisi täyttää. Hakemus on mahdollista tehdä netissä tai viemällä tulostetut paperit käräjäoikeuden osoitteeseen Porkkalankatu 13.
–Minulle oli heti selvää, ettei tämän mittakaavan asiaa hoideta vain enteriä painamalla. Oikeustalolta takaisin kävellessäni aloin miettiä, olisiko mahdollista kirjoittaa positiivinen ja kiitollinen erobiisi. Sellainen, jossa toivotaan toiselle vain hyvää. Tuloksena syntyi Porkkalankatu 13, Lehtonen kertoo.
Helsingin käräjäoikeuden taloa Lehtonen kuvailee kolkoksi paikaksi, missä ei turhia hymyilty. Aulassa vastassa olivat vartijat ja turvatarkastuksessa hänen reppunsa läpivalaistiin. Korkeassa eteishallissa askeleet kaikuvat, sitten otettiin tietysti vuoronumero ja jäätiin odottamaan.
Kun Lehtosen vuoro koitti, hän istahti vastaanottovirkailijan eteen ja selitti asiansa.
–Papereiden päälle lyötiin leima, jota seurasi nopea keskustelu, Lehtonen kuvailee.
”Mihin osoitteeseen lasku lähetetään?”, virkailija kysyi.
”Maksaako tämä jotain?”, kysyin kulmakarvojani nostaen.
”Kyllä, avioerohakemuksen jättäminen maksaa 200 €. Ja harkinta-ajan jälkeen avioeron tuomitseminen maksaa vielä 100 €”, virkailija selitti tympeän näköisenä.
Ajattelin, että pieni tunnelman kevennys voisi olla paikallaan:
”Noh, ei tämä eroaminen mitään halpaa hommaa ole!”, mutta tähän kevennykseen virkailija vastasi kylmän murhaavalla katseella.
Lehtonen sujautti paperit reppuun ja suuntasi ulos oikeustalolta. Olo oli kevyt, ja keskustaan päin kävellessään hän vaipui ajatuksiinsa.
Voiko erotessa ajatella toisesta hyvää?
–Usein kun ihmiset eroavat, heistä tulee toistensa suurimpia vihollisia. Vierestä katsoessaan sitä pohtii, että miten nuo ovat ikinä voineet edes rakastaa toisiaan. Toinen nähdään helposti vain pohjimmiltaan pahana, vaikka näin ei ole. En usko, että ihmiset olisivat joko hyviä tai pahoja. Meillä on pyrkimys hyvään. Ja joskus, kun eron hetkellä tuska ja kiukku on suurimmillaan, tämä olisi syytä muistaa. Katkeruudesta ei liene hyötyä, Lehtonen mietiskelee.
–Oma eroni oli kumpaakin osapuolta kunnioittava. Se meni niin sanotusti hyvin. Olen kiitollinen niistä vuosista, joita olen saanut viettää hänen kanssaan ja siksi aloin miettiä, onko mahdollista kirjoittaa positiivinen ja kiitollinen erobiisi. Toivoisin, että biisin kuulijat ehtivät pysähtyä hetkeksi ja miettiä omia exiään ja hyviä vuosia, joita ovat heidän kanssaan viettäneet. Suoda heille muutamat positiiviset ajatukset. Elämä jatkuu.
Karri Lehtonen on helsinkiläinen laulunkirjoittaja ja vahva tarinankertoja. Kappaleiden tuotannosta vastaa Young Diamondin Tuomas ”Jankkari” Viiliäinen. Projektissa mentorina ja esituottajana toimii Jarkko Martikainen. Tällä tiimillä herrat ovat vääntäneet musiikkia nyt vuoden päivät. Porkkalankatu 13 yhdistelee vanhaa countryä, The Beatlesiä, karnevaalihenkistä torvisoittokuntaa ja perinteisiä folkin elementtejä. Luvassa jälleen kerran siis räjäyttävä paketti, jossa ei turhia himmailla.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.