Henna Uoti ja Katariina Souri yhdistivät voimansa Terveisin Muuttunut -biisin upealla videolla

Henna Uoti jatkaa hedelmällistä yhteistyötään myös edellisellä Ihanasti sun -singlellä tehdyn Petri Somerin kanssa. Nyt mukana on myös todellinen yllätysnimi taiteilija Katariina Sourin kuvittaessa tänään julkaistun Terveisin Muuttunut -singlen upeaksi videoksi. Kyseessä on myös samalla ensimmäinen kerta koskaan, kun Souri tekee musiikkivideon.
Souri toteaa halunneesa laajentaa sanoituksen teemaa koskemaan naisen kokemusmaailmaa lukuisten feminiinisten arkkityyppien tasolle, rajaamatta eri kulttuurin edustajia. Ajatus välittyy paitsi Hennan olemuksen, myös videolla käytettyjen ja eri kulttuuria edustavien naisaiheisten maalausten välityksellä.
– Koska kulttuurinen omiminen on ollut ahkerasti keskustelun alla viime vuosina ja esillä ihan viime aikoinakin kotimaisessa mediassa, haluan muutamalla sanalla perustella videolla näkyviä viitteittä muun muassa Amerikan alkuperäiskansojen kulttuuriin. Ohjaajana otan vastuun videon teemoista ja kuvakielestä, Katariina kertoo ja lisää itse tunnustavansa itämerensuomalaisten kansojen muinaisuskoa, joka rakentuu kolmijakoisen sielukäsityksen ympärille.
– Koen myös, että taiteilijana minulla on oikeus ja suorastaan velvollisuus ottaa kantaa kiistanalaisiin ja tunteitakin herättäviin teemoihin ja nostaa esiin keskustelua, hän lisää.
Ajatus siitä, että Katariina ohjaisi musavideon, syntyi ystävyksillä lähes yhtä aikaa, ja hetkeen liittyi jotain maagista ja taianomaista. Videolla kaksi taiteilijaa yhdistää voimansa mitä kauneimmalla tavalla.
– Ihmisenä minulla on oikeus ilmaista omaa sisäistä maailmaani sekä kokemaani syvää yhteyttä ihmislajin yhteisen kollektiivisen kulttuuriin ja sen eri aspekteihin. Olemme kaikki yhteisen perimän omaavaa alkuperäiskansaa, ja koska ajallisesti itselleni läheisin suomalainen luonnonusko ja siihen liittyvät perinteet on järjestelmällisesti tuhottu, niin että jäljellä on lähinnä vain muutamia kalliomalaauksia, ei minulle tämän käsillä olevan elämän näkökulmasta ole jätetty juurikaan pyhään feminiiniin kytkeytyvää kulttuuria jäljelle. Siksi sitä on pengottava laajemmin ja syvemmältä, Souri toteaa.
Terveisin muuttunut kertoo sisäisestä kasvusta, itsensä rakastamisesta ja rajojen laitosta, tunteesta, että pystyt mihin vaan, ja tärkeintä on olla rehellinen omalle itsellesi, Henna Uoti lisää.
– En halua omia keneltäkään vääryydellä mitään, mikä on heidän omaansa, vaan ainoastaan kunnioittaa ja pyrkiä säilyttämään sitä luontoon ja perinteiseen elämäntapaan kytkeytyvää kultuuria, joka jäljellä olevissa ja tähän päivään säilyneissä muodoissaan on vakavasti vaarassa tuhoutua, Souri täsmentää.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.