Blogi: Mira Luodin ja Paula Vesalan vertaaminen toisiinsa mediassa on ymmärrettävää mutta mautonta

Mira Luoti.

Lukiessani tänään uutisia netistä sattui silmääni Iltalehden sivustolla ollut uutinen, joka oli Mira Luodin kannalta ikävän tuntuinen. Iltalehti oli tehnyt uutisen siitä, että entisen suosikkiduon PMMP:n toinen jäsen Paula Vesala esiintyi eilen täydelle Hartwall-areenalle ja Luoti puolestaan lähes tyhjälle Punainen kukko -yökerholle Porissa. Uutista oli maustettu lukijoiden paljon puhuvilla kuvilla kyseisiltä keikoilta. Yksinkertaistettuna jutun viesti oli ilmeisesti se, että Paula Vesala on kansansuosikki ja Luoti taas artisti, joka rypee uransa aallonpohjassa. Voin olla väärässä siitä, mitä uutisella haettiin, mutta sellainen käsitys minulle siitä jäi. Muistan vastaavan kaltaisen jutun myös taannoin Helsingin Sanomilta.
Miksi Vesalaa ja Luotia tällä tavoin verrataan toisiinsa? Vastaus on juuri yhteinen menneisyys suosikkibändissä PMMP:ssä. Sen lisäksi molemmat ovat osallistuneet Vain elämää-ohjelmaan, mikä usein ollut menestyksen kannalta artisteille iso piristysruiske ainakin hetkellisesti. Vertailukelpoisuutta siis löytyy näiden kahden artistin välillä. Siksi vertaaminen on ymmärrettävää ja lähtökohtaisesti se puolustaa paikkaansa. Onhan se lukijoiden kannalta varmasti mielenkiintoinen näkökulma. Entä onko se inhimillisesti reilua Mira Luodin näkökulmasta?
Mielestäni ei. Se on mautonta. Luoti on sinnikkäästi jatkanut uraansa PMMP:n jälkeen, tekee keikkaa kovalla työmoraalilla, julkaisee säännöllisesti uutta musiikkia ja kaiken kukkuraksi kaikki tämä on tehty laadukkaasti. Ja täytyy muistaa, että Luoti on artistina asemassa, josta moni keskivertoartisti vain uneksii: Hänellä on takanaan ison levy-yhtiön ja organisaation tuki, keikkaa pukkaa ja hän tekee töitä arvostettujen ammattilaisten kanssa. Toisin sanoen Mira Luoti on ammattilainen, jonka ura ei ole aallonpohjassa, vaikka Punainen kukko ei nyt täyttynytkään yleisöstä. Se on täysin normaalia useimmille artisteille. Välillä homma hoidetaan kotiin ammattiylpeydellä, vaikka sali olisi puoli tyhjillään.
Miksi sitten median tarvitsee säännöllisin väliajoin muistuttaa ja sivaltaa Luotia tyyliin: ”Mira hei, sinä vain näpertelet, katso mitä Paula oikein tekee, näin ne hommat hoidetaan”.
Paula Vesala on mielestäni hieno, lahjakas ja karismaattinen artisti ja todella hyvä biisintekijä, mikä on hänen menestyksensä ydin, mutta voin vain kuvitella kuinka paljoa Mira Luotia riipaisee lukea vertailujuttuja Vesalan menestysnäytelmään kaiken puurtamisen keskellä.
Mira Luoti ansaitsee kunnioitusta osakseen.

Teksti: Mikko Korvenkari

Linkki Iltalehden juttuun

Linkki Helsingin Sanomien juttuun