Lone Deer Laredo julkaisi uuden sinkun High Noon – Haastattelussa biisin tehnyt Paola Suhonen

"Ideana oli tehdä uhmakas rakkauslaulu, jossa haastetaan elämän suurinta rakkautta ja edetään maantiellä, niin kuin suurimmassa osassa meidän biisejä. Ne on tarkoitettu kuunneltavaksi on the road." – Paola Suhonen

Paola Suhonen tunnetaan parhaiten kansainvälisesti menestyneenä vaatesuunnittelijana ja muotitalonsa Ivana Helsingin johtajana. Suhonen on myös laulaja-lauluntekijä, jolla on mielenkiintoinen bändi Lone Deer Laredo yhdessä muusikkomiehensä Olli Happosen kanssa.
Lone Deer Laredo julkaisi tänään uuden sinkun High Noon, joka on äänitetty Nashvillessä Yhdysvalloissa. Takahuone.fi haastatteli Paola Suhosta uuden sinkun tiimoilta.

Lone Deer Laredo julkaisi High Noon sinkun, minkälaisia mietteitä sinulla on uudesta biisistä, jonka olet itse säveltänyt?

Biisissä yhdistyy haikea länkkärityylinen balladi ja slaavilainen melankolinen, melodinen sävelkulku. Ideana oli tehdä uhmakas rakkauslaulu, jossa haastetaan elämän suurinta rakkautta ja edetään maantiellä, niin kuin suurimmassa osassa meidän biisejä. Ne on tarkoitettu kuunneltavaksi on the road. Lopun Amen for love voi tarkoittaa montaa asiaa, onko elämää suuremman rakkauden löytyminen päätepiste, vimmaisen etsinnän loppu vai kenties kokonaan loppu.

High Noon sinkku äänitettiin Nashvillessa Brad Jones nimisen tuottajan kanssa. Kerro miten päädyitte countryn sydänmaille äänityspuuhiin ja minkälaista oli yhteistyö Jonesin kanssa?

Mulla oli aina ollut päähänpinttymä Nashvillestä. Kävin kaupungissa ensimmäisen kerran roadtripillä Amerikan halki 2006 ja rakastuin kaupunkiin vimmaisesti. Nashville on myös americanan synnyinsija ja yhä yksi merkittävimmistä musiikkikaupungeista maailmassa. Halusin päästä lähteelle tekemään meidän musiikkia, silloin siihen tulisi ripaus aitoa americana taikaa, sekoitettuna meidän slaavilaisella melankolialla ja iskelmällisyydellä.

Asuessani 2008-2010 New Yorkissa, tutustuin paikallisiin musantekijöihin ja muun muassa Lee Ranaldo ja hänen vaimonsa Leah Singer tuli mulle läheisiksi.  Kun me alettiin toden teolla valmistella meidän ensimmäistä levyä 2018 keväällä, Leah vinkkasi, että meidän musa voisi sopia Brad Jonesin tuottamaksi. Lähetettiin Bradille useita demoja ja hän tykkäsi niistä kovasi ja kutsui meidän levyntekoon hänen studiolleen Nashvilleen. Siinä oli kaikki palaset kohdillaan.

Minkälainen bändiprojekti Lone Deer Laredo on ja minkälaiset tavoitteet teillä on?

Se on suuri rakkausprojekti. Tarkoituksena on tehdä 7 maailman kauneinta slaavi-americana levyä. Ensimmäisen levyn nimi oli vol: 1/7, nyt tuleva on 2/7 jne. Seitsemän on maaginen numero ja olen käyttänyt sitä tosi paljon kaikessa mun taiteessa. Kun 7 levyä on valmiina, Lone Deer Laredo katoaa.

Sinut tunnetaan parhaiten vaatesuunnittelijana, miten luonnehtisit itseäsi musiikintekijänä ja laulajana?

Mulle musa on aina ollut se ensimmäinen taiteenmuoto. Kasvoin koko lapsuuden käyden läpi musiikkiopistot, viulu, pianot, orkesterit, kuorot jne. Kesti vaan jonkin verran, että löysin itselleni duo parin. Mun musan tekeminen ja säveltäminen lähtee aina melodiasta. Mä kuulen päässä sävelmiä ja hyräilen niitä jemmaan puhelimeen. Sitten otan kitaran käteen ja alan laittamaan rakennetta kasaan. Mulle ehdoton sääntö on, että melodian tulee olla niin vahva, että biisin voi laulaa nuotiolla kitara kädessä tai se on tarpeeksi vahva päätymään toivelaulukirjaan. Niin kuin vertauskuvallisesti.  Sanoitukset on mulle myös tosi tärkeitä ja musiikin sovituksellinen estetiikka. Mä näen sovitukset visuaalisina kokonaisuuksina, joskus väreinä—pitää olla tummaa, raikasta, heleetä, kirkasta jne. Laulajana arvostan itse kuulautta ja iskelmävetoista laulelmallista tyyliä. Herkkää tulkintaa ilman paahtoa.

TEKSTI: MIKKO KORVENKARI

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.