lltapuurosta irtoripseen – Mira Luoti vaihtaa  sujuvasti roolia poptähdestä kotiäidiksi 

Mira Luoti.

PMMP:n jälkeisen soolouransa täydellä höyryllä käyntiin polkaissut Mira Luoti on paitsi laulajatähti mutta myös vastuuntuntoinen ja lapsia rakastava perheenäiti. Luoti saapui Takahuone.fi:n haastatteluun yhdessä pienen Urho-poikansa kanssa. Kun kaksikon matkassa ollut levy-yhtiö Sony Music Finlandin Tommi Saarikoski otti Urhon hellään huomaansa, oli Luodilla aikaa istahtaa alas kertomaan nykykuulumisistaan. Ja kerrottavaa Luodilla riitti, sillä hän on julkaissut kehuttua uutta musiikkia ja valmistelee parhaillaan syyskuun puolivälissä ilmestyvää ensimmäistä sooloalbumiaan yhdessä Pariisin Kevät-yhtyeestä tutun Arto Tuunelan kanssa.
– Olemme vasta alkutaipaleella bändin kanssa, mutta soolourani on lähtenyt todella kivasti käyntiin. On mahtavaa tehdä hommia, kun on niin osaava porukka ympärillä. On tämä kaikki kuitenkin niin uutta, että olen välillä panikoinut jostain ihan ihme asioista, mutta lopulta kaikki on sujunut aina hyvin. Kun musiikkihommia on tehnyt viimeiset 20 vuotta, niin sieltä jostain lihasmuistista asiat aina tulevat. Olemme vasta bändin kanssa hitsaantumassa yhteen, mutta minusta tuntuu, että tulemme pärjäämään oikein hyvin, Mira Luoti sanoo.
Luoti on luonnollisesti sooloartistina ja laulajana eniten valokeilassa, mutta hän osaa konkarina antaa arvon tiimityön merkitykselle.
– Bändin kanssa hommat sujuvat mainiosti. Jaakko Murroksen kanssa olen soittanut paljon aiemminkin, koska hän soitti PMMP:ssä kitaraa ja kosketinsoittimia. Sofia Tarkkanen on puolestaan minulle uudempi tuttavuus, hänet tapasin Voice of Finlandissa. Mikko Määttä on hyvä basisti ja sitten mukana on myös Jaakko Jakku, jonka tiesin Mariskan bändistä. Kyseessä on todella kovan luokan porukka, kehuu Luoti.


Luoti voi luottaa laatuun myös sävellystyön osalta. Aikamme lahjakkaimpiin lauluntekijöihin lukeutuva Arto Tuunela on mies Luodin soolouran musiikillisen annin takana.
– Uusien biisien sävellystyö menee Arton piikkiin. Totta kai olemme käyneet musiikkityylistä ja sen aihepiiristä pitkiä keskusteluja, sillä onhan musiikki kuitenkin minua varten tehty. Arto on onnistunut luomaan todella upeita sävellyksiä, kiittelee Luoti.
Luoti on itse uudessa tilanteessa. PMMP:ssä hän jakoi huomion lavalla Paula Vesalan kanssa. Nyt asiat ovat lavalla tosin.
– Suurin muutos aiempaan on se, että otan lavalla pääasiassa yksin kontaktin yleisöön. PMMP:ssä meitä oli kaksi, hän sanoo.

”PMMP:stä opin
kovan työmoraalin”

Mira Luodin bändi on jo rantautunut keikoille ja kun kesä etenee tulevat yhteiset keikkareissut vieläkin tutummiksi. Töitä riittää ja se kelpaa Luodille, joka ei ole lepäillyt urallaan laakereilla. Hän on paiskinut hommia jo kaksi vuosikymmentä eikä loppua ole näkyvissä.
– Toivottavasti saan tehdä soolouraani mahdollisimman pitkään. PMMP:stä opin kovan työmoraalin. Opin sen, miten musiikkia tehdään työnä eikä vain harrastella. Kovan työmoraalin oppiminen on tärkeää, koska aloitan nyt urani tavallaan ihan alusta. Totta kai PMMP taustani ja muu tekemäni työ auttaa minua nyt, mutta silti rakennan soolouraani ihan samalla tavalla tyhjästä kuin kuka tahansa muukin artisti. Tiedän, että töitä on tehtävä ja paljon, mutta se sopii minulle, hän sanoo.
– Minulla on kova työasenne, mutta on selvää, että lapset tulevat minulle ykkösenä. Onneksi yhtään työkeikkaa ei ole lasten takia jäänyt kuitenkaan väliin. Lasten etu on kuitenkin otettava huomioon. Olin esimerkiksi vähän aikaa sitten Jyväskylässä keikalla ja olisin voinut jäädä hotelliin yöksi, mikä olisi ollut minulle itselleni helpompaa. Lähdin kuitenkin keikan jälkeen kotiin, koska Urholle oli noussut kuume ja hän on niin kovin pieni vielä.
– Muusikon työssä hyvä puoli on se, että tavalliseen työhän verrattuna saa olla arjen pitkälti lasten kanssa. Muusikon työ on kausiluontoista. Silloin on menoja kun on esimerkiksi levy tekeillä ja keikkoja, muutoin on rauhallisempaa.

”Aika nopealla tahdilla mennään
iltapuurosta irtoripseen”

Kotiäidin rooli vaihtuu poptähden rooliin ja toisinkin päin Luodilta niin sukkelasti, että se huvittaa häntä itseään.
– Minua naurattaa välillä tämä nykyinen tilanne, jossa säntään töihin lähes suoraan jostain leikkipuistosta. Aika nopealla tahdilla mennään iltapuurosta irtoripseen. Ei muuta kuin vaatteet vaihtoon ja menoksi. Minusta se on vain niin koomista välillä, että se on todella huvittavaa, hän nauraa.

”Tietynlainen työvoitto
on jo tapahtunut”

Neljä biisiä Luodin uutta musiikkia on jo julkaistu: Pinnan alla, Musta laatikko, Puhu mulle hulluudesta ja Lähiölaulu. Uusi musiikki on kolahtanut hyvin musiikin ystävien tajuntaan.
– Olemme soittaneet kaikkia tulevan levyn biisejä keikoilla ja on ollut sydäntä lämmittävää, etteivät katsojat ole lähteneet kesken keikan pois katsomosta. On aina haasteellista soittaa täysin uusia biisejä livenä. Tietynlainen työvoitto on jo tapahtunut.
Lähiölaulu on biiseistä viimeisin sinkku.
– Se biisi tuntuu kaikkein omakohtaisemmalta, koska minä olen sellainen tyypillinen lähiöäiti. Nautin siitä kun lapset leikkivät pihalla ja on lyhyt matka kauppaan. Omakin lapsuuteni oli lähiölapsuutta. Aika paljon sitä tuli betonin keskellä leikittyä.

Turun seudulta kotoisin olevalla laulajalla on vahva side lähiöelämään.
– Asun nykyäänkin lähiössä. Aiemmin olen asunut Pääskyvuoressa, Varissuolla sekä Jyrkkälässä. Varissuo on niistä varsinkin pahamaineinen paikka, hän sanoo.
– Loimaalla olen päässyt puolestaan näkemään, kun paikallinen nuoriso ajaa pillurallia torin ympäri autoillaan. Siellä sitä itsekin olen istunut torin keskellä lihatiskillä. Paljon tuli istuttua myös traktorin kyydissä. Jallinkari oli kovin, kun sillä oli se Zetori, Luoti sanoo ja hymyilee muistolleen vienosti.

”Lähdin Popstarsiin kokeilemaan löytyisikö
sitä kautta jotain ja löytyihän sitä”

Pillurallit eivät kuitenkaan jatkuneet nuoren Miran kohdalla kovinkaan pitkään, sillä musiikki on vienyt Luotia jo vuosia.
– Ennen kuin menin Popstars tv-ohjelmaan 2000-luvun alussa, niin minulla oli jo silloin kymmenisen vuotta bändin kanssa kiertämistä takana. Olin vajaat 17-vuotias, kun aloitin ensimmäisen kerran coverbändissä laulajana, jonka kanssa kiersimme ympäri Suomea keikoilla. Lähdin Popstarsiin kokeilemaan löytyisikö sitä kautta jotain ja löytyihän sitä.
Hän tapasi silloin Paula Vesalan ja sopivan taisteluparin löytyminen synnytti PMMP:n ja loppu onkin historiaa.
– PMMP:n aika oli uusi ja jännittävä ajanjakso elämässäni. Olen ylpeä taustastani PMMP:ssä, mutta en ikävöi niitä aikoja. Ajattelen niin, että se mitä ihmisellä on elämässään parhaillaan, siten asioiden kuuluukin olla.


Luoti on kokenut – niin kuin useimmat ihmiset ovat – koviakin aikoja elämässään. Hän kuuluu niihin ihmisiin, jotka katsovat vaikeuksista huolimatta valoisin mielin tulevaisuuteen.
– Elämä järjestää aivan varmasti jokaiselle ihmiselle pikku kolhuja, mutta itse en jaksa synkistellä, vaan haluan nähdä asiat hyvän kautta positiivisesti. Kaiken surunkin keskellä löytyy positiivisia asioita, jos niitä haluaa vain nähdä, sanoo Luoti.
– Minusta elämän tarkoitus on se, että elää omien vaistojensa ja sydämensä mukaan ja oppii nauttimaan pienistä asioista. Haluan kokeilla eri asioita ja kokea jokaisen päivän seikkailuna. Itse haluan nähdä ja kokea sitä seikkailua nyt lasten silmin.
Luotia kannattaa kuunnella, jos haluaa nuorena artistina vinkkejä uran luomiseen.
– Musiikkiuran luominen on yrittämistä ja tekemistä. Jos vain jaarittelet, mitään ei tapahdu. Eikä kukaan muu voi viedä uraasi eteenpäin, vaan itse se on tehtävä. Tärkeintä on uskoa itseensä. Jos et usko itseesi, niin ei sinuun usko kukaan muukaan.

Teksti: Mikko Korvenkari
Kuva: Kerttu Malinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.