National Nightmare pitää rockin liekkiä elossa – haastattelussa Jimi Sero

National Nightmare elää ja hengittää Rock 'n' Rollia. Jimi Sero kuvassa oikealla.

Valtavirran musafanien suosiossa on tällä hetkellä pääasiassa kaikkea muuta kuin vanhaa kunnon rockmusiikkia, mutta pinnan alla pannu porisee kuumana. Sekä ulkomailla että Suomessa on ilmaantunut uusia timantin kovia rockbändejä – kotimaassa mainittakoon esimerkiksi uusista bändeistä Shiraz Lane ja Blue Eyed Sons. Sen lisäksi rockin liekkiä pitää Suomessa kunniakkaasti yllä monta konkaribändiä kuten väsymättömät sotaratsut Melrose ja The 69 Eyes. Konkarirokkareiden kastiin voi lukea myös Helsingin rockskenen uusi tulokas National Nightmare. Vaikka bändi on ehtinyt vasta ensimmäiseen albumiinsa, niin National Nightmaren miehet eivät ole mitään untuvikkoja rokin estradilla. National Nightmaressa rokkaavat muun muassa legendaarisessa Smackissa 1980-luvun lopussa vaikuttanut Jimi Sero sekä jenkkiläisestä progebändi Bigelfistä tuttu Ace Mark. Bändi julkaisee lokakuussa debyyttipitkäsoittonsa nimeltään Sangre Salvaje.
– Totta kai kokemus kuuluu levyllä, koska jokainen meistä on soittanut niin helvetisti. Ace on rundannut 10 vuotta ympäri maapalloa ja minä olen säätänyt Suomessa varmasti enemmän kuin kukaan nykyihminen. Lisäksi meillä on aivan hemmetin kova ja erittäin epäsuomalainen laulaja Sami Haxx. Kokemuksemme kuuluu levyllä etenkin monipuolisuutena, sillä musamakumme ovat aivan laidasta laitaan. Levyllä mennään aina deltabluesin fiiliksistä Pink Floydiin asti, sanoo National Nightmaren voimahahmo ja basisti Jimi Sero Takahuone.fi:n haastattelussa.
– Olemme todella tyytyväisiä levyymme ja syytä onkin, koska rakensimme sitä kuin Iisakin kirkkoa. Teimme siitä niin hyvän kuin vain mahdollista, Sero kertoo.

KATSO MUSIIKKIVIDEO WILD BLOOD-BIISISTÄ

Kun Sangre Salvajen laittaa soimaan, niin kaikesta kuulee, että bändin jäsenet elävät ja hengittävät rockmusiikkia. Rockin tyylitietoisuus on biiseissä hyvin läsnä.
– Levyn sounditkin ovat todella muhkeat. Se on sillä tavalla tuplalevy, että siinä on kaksi 45:lla pyörivää levyä. Soundit ovat aivan upeat, Sero kehuu tuoretta vinyylipainosta.
Aiemmin Smackin lisäksi muun muassa Problemsissa ja Ballsissa soittaneelle Serolle uutukaislevy on hyvin rakas, koska mukana on ensimmäistä kertaa hänen omia itse säveltämiään biisejä.
– Jostain syystä en ole saanut omia biisejä aiemmin läpi. Mutta nyt Ace ja Haxx tarttuivat biiseihini innolla mukaan. Esimerkiksi Imperial Dreams– biisi on kokonaan minun. Se on sellainen 9 minuuttinen teos ja rakkauslaulu vaimolleni ja Los Angelesin kaupungille. Sami Yaffan isobroidi Jone Takamäki soitti siihen tosi makeat saksofonit.
National Nightmaren rockin perinnetietoisuus näkyy myös bändin visuaalisessa ulkoasussa. Bändikuvat ovat todella rockhenkisiä vaatteineen ja poseerauksineen ja levyn kannetkin on kuin rocktaideteos. Ne on taituroinut bändin kitaristi Ace Mark.
– Panostamme bändiin niin täysillä kuin vain näillä voimilla on mahdollista ja yritämme viedä bändin niin pitkälle kuin mahdollista. Teemme omin voimin duunia, mutta siihen tämä on nykypäivänä mennyt. Levykin julkaistiin oman levymerkin Boogiemill Recordsin kautta. Varsinkin rockskenessä itse asioiden tekeminen toimii paremmin kuin ison levymerkin alla toimiminen, sanoo Sero.

KATSO SUGAR COATED-BIISIN MUSIIKKIVIDEO

Bändin nimi National Nightmare napattiin prätkäjätkien bändinä tunnetuksi tulleen Backslidersin biisin nimestä.
– Backsliders oli todella kova bändi ja tunsin Marko Hirsman ja muut kundit jo Lepakon ajoilta, jossa he myös treenasivat. Laitoin Backslidersin Dannylle (Dan Eklund) viestin, että onko ok, jos käytämme niiden biisin nimeä bändimme nimenä. Dannylle se oli täysin ok homma. National Nightmare- biisissä lauletaan että, ”I’m a rock ’n’ roll monster, I’m a National Nightmare”, se kohta ja sen sanoma iski minuun kovaa. Siis se, että musiikki mitä soitat on vaarallista. Ja niinhän se oli. Backsliders ja myös Smack olivat bändejä, joita oikeasti pelättiin. Nykyään tuollaisia vaarallisia bändejä ei ehkä tule sen takia, että homma on nykyään helpompaa kuin ennen. Ennen piti lähteä tuonne lumipyryyn ja tuiskuun ja soittaa niin hemmetisti ja tehdä kovaa duunia päivästä toiseen. Soitimme Smackin kanssa kuukaudessa enemmän kuin nykybändit soittaa vuodessa. Nykyään homma on helpompaa, kun voit himassa vääntää hommaa kasaan tietokoneella.

KATSO MUSIIKKIVIDEO BIISISTÄ, MISTÄ
NATIONAL NIGHTMARE SAI NIMENSÄ

Levyn ennakkokuuntelutilaisuus ja
levynjulkistuskeikka Helsingissä

National Nightmare rantautuu ihmisten ilmoille syyskuun alussa, kun 10. päivä syyskuuta rokkibaari Riffissä Helsingissä on uutuuslevyn ennakkokuuntelutilaisuus.
– Toivottavasti sinne tulee mahdollisimman paljon rokkidiggareita kuuntelemaan levyä ennakkoon ja tapaamaan meitä. Keikalla meidät näkee livenä Helsingissä 10. päivä lokakuuta Semifinaalissa – samana päivänä kun levy tulee julki, Sero kertoo.
Kyseessä on tärkeä keikka, koska National Nightmare ei suunnittele kiertävänsä kaikkia Suomen pikkukyliä läpi.
– Suomen maitolavat on nähty. Minua kiinnostaa enemmän keikat muualla Euroopassa. Haluamme keikalle paikkoihin, missä emme ole vielä käyneet. Helsingin keikan jälkeen parin päivän päästä menemme levynjulkkarikeikalle Pietariin. En ole siellä koskaan aiemmin käynyt. Teemme sellaisia eteenpäin vieviä juttuja, mutta keikkajyräksi emme halua Suomeen.

Ritchie Blackmore jätti käden
paiskaamisen väliin

Seron mainitsema ”eteenpäin vievä juttu” oli taatusti, kun National Nightmare kävi lämmittämässä lauteet Ritchie Blackmoren Rainbow’lle loppuunmyydyllä Hartwall-areenalla.
– Se keikka meni meidän osalta tosi hyvin, vaikka keikka tuli meille vain viikon varoitusajalla. Onneksi meillä oli sillä keikalla suomalaisia tuttuja kavereita tekniikan puolella. He auttoivat meitä, että saimme kaiken kasaan nopeasti ja vaivattomasti. Meillä oli jo tarpeeksi duunia siinä, että saimme toimivan setin kansaan lyhyellä varoitusajalla. Pääbändiltä emme saaneet mitään muuta apua kuin luvan soittaa ennen heitä. Täytyy antaa iso kiitos meitä auttaneille tekniikan tyypeille.
Jimi Sero ja kumppanit eivät päässeet tapaamaan kitaristiguru Blackmorea ja paiskaamaan hänen kanssaan kättä.
– Koska Ritchie on sellainen itseään suurempi jumalhahmo, niin eihän kukaan saa olla edes samassa kaupungissa, kun se tulee paikalle. Eli emme siis tavanneet Ritchietä. Mutta ei se minua haitannut, koska en ole hänen ja Rainbow’n suuri fani. Diggaan enemmän Deep Purplesta. Ritchien keikka ei mennyt Suomessa ihan nappiin, mutta ei sillä ole väliä. Se on sen verran kovan luokan kaveri, että riittää kun hän tulee välillä näkyville.

Guns N’ Roses mainosti Seron tekemät
paidat kuin kuumille kiville

Sero oli välikäsien kautta tekemisissä myös toisen rockin suurnimen kanssa, kun Seron tekemät Smackin t-paidat päätyivät Guns ’N Rosesin soittajien päälle megakeikoille.
– Hyvällä frendilläni The 69 Eyesin Jyrkillä oli kontakti Guns ’N Rosesin managementtiin. Sitä kautta niitä Smack-paitoja meni bändin jäsenille. Kun Duff McKagan vetäisi Hämeenlinnassa paidan päälle, niin Smackin paidat menivät saman tien kuin kuumille kiville. Kun sitten muillakin Gunnari-keikoilla muillekin soittajille kuten Dizzy Reedille oli alkanut ilmestyä niitä paitoja päälle, niin sain paitatilauksia ympäri maapalloa. En minä niitä paitoja painanut rahan takia, vaan kulttuurin takia. Mutta täytyy myöntää, että sain niistä paidoista myös taloudellista hyötyä.
Smack on tänä päivänäkin isoa kulttimainetta nauttiva bändi. Monta kertaa jengi on ollut ihan ihmeissään, kun olen kertonut ulkomailla soittaneeni Smackissä. Se bändi on maineensa ansainnut. Kyllähän minä olen ylpeä, että sain olla siinä mukana, mutta ne ajat tuntuvat todella kaukaisilta. Ajattelen mieluummin tätä päivää kuin vanhoja asioita, sanoo Sero, joka on soittohommien lisäksi pyörittänyt Helsinki Rock ’n’ Roll- kauppaa.
Varmaa on, että 53-vuotiaasta Serosta kuullaan vielä rokin parissa pitkään.
– Minulle rock on kaikki kaikessa. Kuuntelen sitä aamusta iltaan ja olen yhä hämmästynyt siitä, miten niin simppeliä asiaa voidaan tehdä niin monella eri tavalla. Diggaan rokissa ihan kaikesta, kuten sen kulttuurista vaatteineen, soittimineen ja muine tavaroineen ja ilmiöineen. Rock on hieno ja mielenkiintoinen taidemuoto, toteaa Sero, joka valmistaa myös käsin tehtyjä bassoja ja räätälinä rockhenkisiä vaatteita.

Teksti: Mikko Korvenkari

OSTA LIPPU NATIONAL NIGHTMAREN KEIKALLE

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.