Stupido-pomo Joose Berglund musiikkialan ahdingosta: – ”Toivon, että saataisiin liikevaihtoperusteinen kustannustuki mahdollisimman pian”

Musiikkiala on pahassa kriisissä koronatilanteen takia. Varsinkin livemusiikkipuoli on kärsinyt koronarajoitusten ja yleisen epävarmuuden takia pahasti.  Yksi Suomen merkittävimmistä livemusiikkialalla toimivista yrityksistä on Stupido Records & Stupido Booking. Stupidon pomo Joose Berglund on nähnyt ja kokenut eturintamassa erittäin rankan koronavuoden aiheuttaman ahdingon. Katastrofaalinen tilanne keikkamarkkinoilla on puraissut pahemman kerran myös Berglundin johtamaan Stupidoa.  Takahuone.fi:n videohaastattelussa aiheesta puhuneen kokeneen musiikkialan ammattilaisen mielestä päättäjien on nyt viimein herättävä, koska musiikkiala tarvitsee konkreettisia tukitoimia pikaisella aikataululla.
– Toivon todella, että saataisiin aikaan liikevaihtoperusteinen kustannustuki mahdollisimman pian. Ensimmäinen kustannustuki oli pelkkä vitsi. Se ei käynyt ollenkaan tämän alan toimijoille, Berglund sanoo.
Berglund ei säästele sanojaan arvioidessaan päättäjien toimintaa.
– En ymmärrä mitä kaikki nämä virkamiehet tekevät lihavilla liksoillaan. Ymmärrän, että asioiden valmistelu vie aikaa, mutta kuitenkin tukitoimissa saadaan aikaan vain toinen toistaan toimimattomampia ratkaisuja. Ei olla valmiita käärimään hihoja ja miettimään, että miten tämä homma oikeasti pitäisi hoitaa.
Musiiikkialan ammattilaisille tilanne on vaikea.
– Laskin tuossa, että vuonna 2019 tähän aikaan maksoin säännöllistä palkkaa kuudelle työntekijälle ja käytin myös freelancereitä. Nyt on jäljellä enää yksi kuukausipalkkalainen ja loput ovat freelancereita. Muut on jouduttu lomauttamaan tai irtisanomaan, Berglund kertoo.
– Olemme tilanteessa, jossa seuraavaksi joudutaan luopumaan toimitiloista ja sen jälkeen ei ole enää toimintaa, hän sanoo.
Vaikeuksissa ovat myös artistit, koska toimeentulon kannalta tärkeät keikat ovat joko peruutettu kokonaan tai siirretty tulevaisuuteen.
–Aikamoinen turhautuminen on. Jotkut tuijottavat pulloa ja ne, joilla on kaikkien pahin tilanne tuijottavat suunnilleen haulikonpiippua. Millään muotoa tilanne ei ole helppo, Berglund sanoo.
Katso videolta haastattelu kokonaisuudessaan.