Laulaja-lauluntekijä Aili Järvelän uusi albumi ilmestyy huhtikuussa – ”Älä pelkää” lohduttaa ja luo turvaa

Aili Järvelä tekee kaikki kappaleensa itse ja julkaisten musiikkia omakustanteisesti. Kuva: Ulla Nisonen

Aili Järvelä tunnetaan artistina, jonka tunnusomaisia piirteitä ovat herkkyys, vahva läsnäolevuus sekä aito, sydämeenkäyvä tulkinta. Järvelä julkaisee kauan odotetun uuden albumin Älä pelkää perjantaina 14. huhtikuuta. Levyn kantavana teemana on pelko, josta Järvelä huomaa päätyvänsä usein laulamaan. Artistille albumin nimikkokappale on kokonaisuudesta tärkein. ”Pelko on läsnä paitsi parisuhteissa, se on kääntöpuolena myös kaikissa valinnoissa mitä me tehdään. Onko ne sittenkin vääriä? Mitä mulle käy? Ja kun osumaa tulee, kävellään kuin nuoralla sen pahimman vaiheen yli, ja se voi kestää pitkäänkin. ’Älä hukkaa itseäsi’ on mantra, jota yritän pitää johtoajatuksena siinä nuoralla kävellessä. Toivottavasti joku muukin saa siitä jotain, mistä pitää kiinni”, Järvelä kertoo.
Albumi jatkaa artistin Omaa-EP:n linjaa hyödyntäen bändikokoonpanoa. Älä pelkää onkin ennen kaikkea hatunnosto lauluntekijöille ja bändimusiikille. ”Halusin tehdä levyllisen lauluja, jotka noudattavat perinteisempää biisikaavaa mutta kuulostavat tuoreilta. Olen kasvanut ysärillä kuunnellen bändejä – oli kitaroita ja rumpusetit, säkeistöjä ja kertsejä. Löydän yhä usein itseni äimistelemästä, kuinka nerokkaita ja hienoja biisejä maailmassa on tehty ja kuinka hyvin ne toimivat vähillä elementeillä. Minäkin haluan leikkiä tätä! Toki katson korkealle ylös myös heitä, jotka hallitsevat modernit tuotannot ja aikamme temput. Nyt halusin kuitenkin keskittyä tähän kokonaisuuteen ja pyrkiä pitämään paketin mahdollisimman orgaanisena ja bändivetoisena”, Järvelä avaa.
Järvelä tekee soolouraa omalla nimellään, tehden kaikki kappaleensa itse ja julkaisten musiikkia omakustanteisesti. Tulevalta albumilta on julkaistu aiemmin singlet SimpukoitaKuin yö sekä Rakkaus, joka on duetto Matti Johannes Koivun kanssa. Vielä ennen albumia julkaistaan viimeisenä ennakkolohkaisuna Oisit sä silti mun kaa, joka on eskapistinen vuodatus menettämisen pelosta. Kappale ilmestyy suoratoistopalveluihin perjantaina 31. maaliskuuta.
Monipuolisuudestaan ja vankkumattomasta musikaalisuudestaan tunnettu Järvelä on viime aikoina toiminut myös muun muassa vastikään Etno-Emma -palkitun Bergå Folk Projectin riveissä, näyttelijä-muusikkona suursuosiota nauttivassa Lilla Teaternin Once-musikaalissa, muusikkona taidepop-artisti Stinakon yhtyeessä ja laulusolistina Jukka Perko Avara:ssa. Hän on tehnyt sovituksia muun muassa Helsingin Kaupunginorkesterille, Tapiola Sinfonietalle ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille. Koko ikänsä aktiivisesti alalla toiminut Järvelä onkin tuttu näky monille kotimaan musiikkikentällä.
Järvelän soolotuotannosta 2020 julkaistu Roihuvuori valittiin Helsingin Sanomien lukijaäänestyksessä vuosituhannen 50 parhaan sanoituksen joukkoon. Järvelän Omaa-EP sai samaisessa lehdessä viiden tähden arvion ja se valittiin kriitikoiden vuoden 2020 parhaiden julkaisujen joukkoon. Tällä hetkellä Järvelä säveltää uutta musikaalia HKT:n Lilla Teaterniin.

Tulevat keikat
27.4. G Livelab, Tampere
3.5. G Livelab, Helsinki
10.5. Kalevan Navetta, Seinäjoki (trio)
11.–12.7. Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat, Kaustinen
27.7. Espan lava, Helsinki (trio)
28.7. Työväen musiikkijuhla, Valkeakoski

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.