Jarkko Martikaisen vuoden kestänyt odotus päättyy viimein – 50-vuotisjuhlakonsertti Kulttuuritalolla tämän viikon perjantaina

Alun perin viime vuoden joulukuulle päivätty Jarkko Martikaisen 50-vuotisjuhlakonsertti Helsingin Kulttuuritalolla tapahtuu viimein tämän viikon perjantaina 29. lokakuuta. Jo viime vuoden lopulla puoli vuosikymmentä täyttänyt Martikainen iloitsee siitä, että nyt vuoden mittainen odotus päättyy, ja 50-vuotisjuhlakonsertti päästään toteuttamaan.
– Kun kyseessä on ensimmäinen oma esiintymiseni koskaan näin laajan historian omaavassa paikassa kuin Kulttuuritalo on, koen, että vaikka vuoden odotus on ollut itselleni pitkä, kokonaisuutta ajatellen tietenkin konsertti päästään nyt toteuttamaan onneksi kuitenkin säädyllisessä ajassa – kulunut vuosi kun on mennyt meiltä kaikilta varmaan jollain tavalla ohi, Martikainen toteaa ja lisää tuntevansa itsensä edelleen vain 50-vuotiaaksi, vaikka täyttikin jo vuoden lisää aiemmin tällä viikolla.
YUP-keulamiehenä valtakunnan tietoisuuteen noussut Martikainen julkaisi vuonna 2004 ensimmäisen Mierolainen-sooloalbuminsa, ja musiikillinen matka siitä tähän päivään sekä tekijänä että tuottajana on ollut melkoinen.
– Mierolaisen materiaali oli kai vielä jonkinlaista etsikkoaikaa, jonkin uuden ilmaisun tavoittelemisen ja totutumpien ilmaisutapojen välimaastossa kulkemista. Rakkaus-albumilla  omaäänisyys soi jo voimakkaampana, tai ainakin niin itse levyn sisällön kuulen.
– Tekijänä uusien ilmaisutapojen etsiminen on aina tuntunut oleelliselta, ilman sitä on vaikea määrittää itselleen, miksi enää jatkaisi, ja Rakkaus avasi useammankin sellaisen oven.
Niinpä muun muassa edellisen vuosikymmenen levytykset ovat tuntuneet mielekkäiltä tehdä.
Korona on hankaloittanut myös Jarkon mahdollisuuksia maankiertoon, ja hän kokee, että myös tämän vuoksi tuleva Kulttuuritalon konsertti tuntuu erityisen ainutlaatuiselta.
– On tuntunut, että tehtyämme hyvät pohjatyöt, niin levy-yhtiön väki, keikkamyyjä Hannu kuin itsekin yhtyeineni, olemme joutuneet usein jälkiviisaasti huomaamaan, kuinka kyseinen vaivannäkö kirjoitettiinkin vain ilmaan tai veden virtauksiin. Se, minkä eilen luuli saaneensa hyvään valmiuteen, onkin ollut tänään poissa. Joten jonkinlaisten kangastusten keskellä olemme eläneet, kuten varmasti moni muukin. Sikäli hetkittäiset turhuuden tunteet ovat kyllä vallanneet mielen, Jarkko tunnustaa.
Perjantain konsertin ohjelmiston kasaaminen ei ollut ihan yksinkertainen juttu, mutta Martikainen uskoo lopputuloksen ilahduttavan kuulijoita.
– Koska kyseessä on pitkähkön levytys- ja keikkailuhistorian yhteen niputtaminen, pyritään se ottamaan huomioon myös illan kulussa. Vierailijoiden verkkoja olen laskenut vesille, ja uskon lavalla kuultavan myös muita tekemisen historiassani tärkeitä tapauksia kuin ’vain’ minua ja Luotetut miehet -kolmikkoani.
Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin Martikainen kokee, että kappaleiden tekeminen on edelleen melkoinen mysteeri, ja tuskin seuraava 50 vuottakaan tuo tilanteeseen täydellistä muutosta.
– Laulunteko on kuitenkin, yhä vain, melkein salattua toimintaa minulle itsellenikin: miten itseä kiehtova kappale syntyy, mistä sen aihelman löytää ja miten sen sovittaisi parhaaseen mahdolliseen asuun, sitä en oikeastaan tiedä vieläkään, oikeaa ’kaavaa’ kun moiseen en ole löytänyt. Taidan siis vain jatkaa kyseisten vastausten etsimistä niillä malleilla jotka nyt omaan, toivoen samalla, että löydän vuosien myötä edes muutamia uusia sellaisia, Jarkko tuumii.
Myös tuottajana ja kirjailijana kunnostautunut Martikainen kertoo tulevaisuuden olevan hyvällä tavalla suunnitelmaton, mutta silti joissain raameissa.
– Luulen, että tekemisten keskiö pysyy yhä vain näissä taidehankkeissa, ja musiikki tuntuu pysyvän niissä sijalla numero yksi. Kirjoja on hyvällä tavalla haastavaa kirjoittaa, aivan kuin teatterimusiikin tekeminenkin on sitä, mutta omien levytysten työstämisen ohi ne tuskin kaasuttavat, Martikainen päättää tyytyväisenä.

Koronarajoitusten päätyttyä tapahtumaan on saatu myyntiin nyt lisää lippuja.
Ennakkoliput (49,00€) konserttiin ovat myynnissä Lippupisteessä ja Tiketissä.

Konsertti alkaa kello 19.00

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.