Arvio: Ihmisten tunnetilojen ja mietteiden peilausta Veera Marian lämminhenkisellä kakkosalbumilla

Veera Maria vei uutuuslevyllään kriitikko Pauli Riekkisen elokuvamaisiin fiiliksiin.

Monet artistit Bono kärjessä tekevät laulujensa tekstit yleismaailmallisesti globaaleja ongelmia ylhäältäpäin arvostellen ja yrittävät tällä tavalla tehdä planeetastamme paremman paikan elää. Sipoolaisartisti Veera Maria sen sijaan ottaa lyriikoissaan toisen perspektiivin havainnoimmalla samuliputromaisesti ihmisiä eri elämäntilanteissa osaten kuitenkin ilmaista kiperätkin ihmissuhdeongelmat miellyttävän optimistisilla ja lämpimillä vertauskuvilla. Veera Maria on säveltänyt ja sanoittanut kaikki Sirkkalankadulla-albumin (Masi Music) kappaleet ja musiikillisesti pitkäsoitto tarjoaa napakoita popin, folkin ja iskelmän välimaastossa soljuvia melodioita.
Levyn avaava nimikappale ”Sirkkalankadulla” on tarttuva ja kevyt ensirakkauden tarinointibiisi, joka oivallisesti petaa kuuntelijalle albumin kokonaisuuteen sopivan elokuvamaisen mielentilan. Kakkosbiisi ”Tulisipa joku” omaa valtavan hittipotentiaalin, joten toivon hartaasti, että tulisipa joku valveutunut radiokanavan musiikkipäällikkö ja ottaisi tämän rakkaushaikailuslovarin soittolistoillensa. Ja jos joskus tehdään TV-ohjelma ”Ohjeita parisuhteen kariutumisen varalle”, niin eropohdinta ”Maailman rumin päivä”   käsittelee aihetta niin nerokkaasti, että olisi siihen ohjelmaan vallan mainio tunnari. Pienimuotoinen ”Maisema kuin postikortti”   laittaa rauhallisuudellaan aiemmin mainittuja elokuvamaisia kuvia laukkaamaan kuuntelijan mielessä, kunhan tämä vaan malttaa silmänsä sulkea ja nauttia. ”Missä olet nyt” on edesmenneille sukulaisillemme tehty kaunis ylistyskappale, jossa suru on onnistuttu pukemaan lämminhenkiseksi muistelemiseksi. vm_sirkkalankadulla_coverart
Voiko narsisteille laulaa positiivisesti heitä suututtamatta? Myöntävänä vastauksena ”Kaiken kuninkaat” on hauskan haitaritaustan sisältävä, pilke silmäkulmassa tehty käytöstapoja opastava ironinen sivallus kaikkia besserwissereitä kohtaan. Raikkaasti rullaavan balladin ”Varjosta valoon” -teksteihin voi varmaan jokainen loppuelämänsä rakkauden kohdannut ihminen samaistua.
Veera Marian hieno, pari vuotta sitten ilmestynyt esikoisalbumi ”Minä” laittoi paljon odotuksia uuden materiaalin suhteen ja tämä kakkosalbumi lunastaa ne vallan hyvin. Sointijälki on esikoista jämäkämpää, josta suuri kiitos lankeaa tuotannosta vastanneelle ja sovituksissa auttaneelle Jaakko Järviselle. Vaikka kilpailu suomenkielellä laulavien naisartistien genressä on kova, niin Veera Marian laadukkailla kappaleilla olisi varmasti tilaa valtakunnallisten mainosradioiden nykyään varsin yksinpuolisilla soittolistoilla. Tämä tosin vaatii kanavien musiikkipäälliköiltä rohkeutta ottaa radiosoittoon suurten levy-yhtiöiden ulkopuolelta oleva artisti.

Teksti: Pauli Riekkinen

Kuuntele Veera Marian Sirkkalankadulla Spotifyssä

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.