Lauluja viinasta ja humalasta – Svart Records julkaisee levyllisen kieltolakiajan juomalauluja

Kun Suomi itsenäistyi, maahan julistettiin kieltolaki. Suomen suuriruhtinaskunnan eduskunta oli jo vuonna 1909 päättänyt kieltää alkoholijuomien valmistuksen, maahantuonnin ja myynnin maassamme, mutta laki vahvistettiin vasta vuonna 1917. Se astui voimaan ensimmäinen kesäkuuta 1919.
Varsin pian kävi kuitenkin ilmi, ettei kieltolaki toiminut – ei Suomessa eikä muualla. Vaikka kieltolain takana oli järjestäytynyt raittiusväki, toisella puolella oli laaja ”kohtuuden ystävien” joukko – sekä se pienempi ryhmä, jonka oli pakko saada viinaa mihin hintaan tahansa. Yleisön suhtautumisesta kieltolakiin kertoo paljon myös se, että viinan kiellosta tehtiin avoimesti pilaa julkisuudessa. Viinasta ja humalasta oli toki laulettu ennenkin kansanlauluista alkaen. Mutta on silmiinpistävää, että kieltolaki ei näytä katkaisseen tätä juomalauluperinnettä millään tavoin. Kun äänilevyjen tuotanto 1920-luvulla pääsi Suomessa kunnolla vauhtiin, lähes kaikki nimekkäät viihdetaiteilijat levyttivät muun ohjelmiston rinnalla juomalauluja tai kieltolakia pilkkaavia humoristisia lauluja. Samat aihepiirit toistuivat myös Amerikan suomalaisessa levytuotannossa.
Nyt Svart Records julkaisee levyllisen kieltolakiajan juomalauluja. Tälle levylle on koottu kattava valikoima 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alun kieltolakiin ja alkoholiin liittyviä levytyksiä. Mukana ovat lähes kaikki aikakauden tunnetut levylaulajat, jotka eivät suinkaan häpeilleet ylistää alkoholin iloja. Sen sijaan kieltolakia puoltavia tai raittiusaatetta kannattavia levyjä on turha etsiä. Niitä löytyy tasan yksi, Suomen Valkoisen Kaartin soittokunnan Kieltolakimarssi.
Kokoelmalta löytyy aikanaan arvostettujen biisinikkareiden ja sanaseppojen, kuten Tatu Pekkarisen, Rafael Ramstedtin ja Matti Jurvan kappaleita. Esittäjäkaartin ääni on taas ollut miesvetoinen aikakautensa tapaan, koostuen kabaree- ja revyytaiteilijoista, kuten Theodor Wessman (esiintyjänimeltään Th. Wessman) ja Rafael Ramstedt (Raf. Ramstedt) tai Heikki Tuomisen kaltaisista monilahjakkuuksista. Tuotteliaita kieltolakilaulujen tulkitsijoita olivat myös laulajina ja säveltäjinä kunnostautuneet Georg ja Eugen Malmstén, jotka tosin äänittivät kappaleet salanimien taakse kätkeytyneenä – Georg oli Kille Kiljunen ja Eugen Esa Nummenkivi.
Svart Records julkaisee Ottaisinko vaiko en – Lauluja kieltolain vuosilta 1927 – 1932 -albumin 5.10.2018 CD:nä ja Pekka Gronowin kirjoittamin saatetekstein varustettuna.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.