Suomalaisbändiä verrataan legendaarisiin yhtyeisiin

Espionnage
Jaakko Järvinen ja Terhi Sikiö ovat Espionnagen sydän ja voimakaksikko.

Harva suomalaisbändi on saanut niin kovia vertauksia osakseen kuin äskettäin toisen täyspitkän levynsä, Camera Obscuran julkaissut Espionnage. Tunnelmallista, melodista ja todella koukuttavaa musiikkia tekevän keravalaisbändin biisi 1939 oli kuuntelussa Ylen levylautakunnassa ja musiikin pitkän linjan ammattilaisen Maki Kolehmaisen mielestä Espionnage edustaa ”biisinkirjoitusta Beatlesin ja Beach Boysin hengessä”.  Espionnagen voimakaksikko Terhi Sikiö ja Jaakko Järvinen ovat mielissään vertauksista musiikkimaailman suuruuksiin, mutta tärkeintä on se, että bändi on löytänyt omanlaisen, massasta erottuvan tyylinsä.

– Levylautakunnassa mainittiin meidän yhteydessä myös Pink Floyd. Lisäksi lehtiarvosteluissa meidät on yhdistetty Simon & Garfunkeliin. On mahtavaa, että vertauksien kohteet ovat lempibändejämme. Vaikutteemme toki kuuluvat selkeästi biiseissä, mutta toivottavasti myös oma äänemme on vahvasti esillä, sanoo kitaristi-laulaja Jaakko Järvinen.

Espionnagen tuorein sinkkubiisi The Thinnest Lady Of Hollywood kuullostaa puolestaan The Byrds -yhtyeeltä. Se on kuin raikas tuulahdus 1970-luvun alusta nykypäivään.

– Hyvältä nämä vertaukset tuntuvat, mutta jos Suomea ajattelee, niin kovin montaa samantyylistä bändiä ei ole, johon meitä voisi verrata. Siksi ehkä vertaukset osuvat ulkomaiden bändeihin, sanoo kaunisääninen laulaja Terhi Sikiö.

– Toinen asia, miksi meitä verrataan esimerkiksi Beatlesiin on stemmalaulanta, mikä on vahvasti läsnä musiikissamme, jatkaa Sikiö, joka laulamisen lisäksi soittaa Espionnagessa koskettimia.
Espionnage on onnistunut luomaan todella kiehtovan äänimaailman. Musiikki on mieltä rauhoittavaa, kaunista ja myös taiteellistakin. Tosin bändin toisella täyspitkällä levyllä musiikki on mennyt popimpaan suuntaan. Ei kuitenkaan liikaa, vaan pop-mausteita on ripoteltu juuri sopivasti. Erityisesti se kuuluu The Thinnest Lady Of Hollywood- singlebiisissä.

– Biisit vain nyt valikoituivat hieman popimmista kappaleista. Uudella levyllä on enemmän bändisovituksia, miksi siitä myös tuli popimman kuuloinen. Tietoinen valinta pop-tyyli ei ole, Järvinen kertoo.

Espionnage kokee itse musiikkinsa folksävytteiseksi Americana-musiikiksi.

– Koen sen eräänlaisena elokuvamusiikkina. Näen biisit ja sanoitukset aina visuaalisesti. Näen kuvan mielessäni, kun teen musiikkia, sanoo Järvinen.

Uusi musiikkivideo kuvattiin
upeilla paikoilla

Elokuvien ja tv:n maailmassa liikutaan myös The Thinnest Lady Of Hollywood -biisissä, mistä on myös tehty musiikkivideo.

– En pidä lainkaan tositv:n maailmasta, missä näkee 50-vuotiaita naisia, joiden kasvot on leikeltyjä kauneusleikkauksissa. Miksi heidän pitää tehdä niin? Miehetkin käyvät leikkauksissa. Aivan älytöntä puuhaa. Siitä biisissä on kyse, vaikka se onkin rakkauslaulun muodossa, kertoo Järvinen.

EspionnageBiisin video kuvattiin patsaspuistossa Parikkalassa.

– Se on aivan mahtava paikka. Taitelija Veijo Rönkkönen rakensi koko pihapiirin täyteen patsaita sinne. Kävimme myös Rautjärvellä Haukkavuorella kuvaamassa. Se on noin 87 metriä meren pinnan yläpuolella oleva paikka. Se on huikea ja kaunis kohde videon kuvauksille, sanoo Sikiö.

Toistaiseksi Espionnage on edennyt urallaan ilman suuren levy-yhtiö tukea.

– Ei se haittaisi, jos saisimme isot voimat taaksemme. Mutta toisaalta olemme saaneet tehdä asioita omilla ehdoillamme. Se on artistina ajatellen arvokas asia, sanoo Järvinen.

– Olemme tehneet kaikki päätökset itse. Ei ole tarvinnut kuunnella ulkopuolisen tuottajan mielipidettä, kun olemme olleet studiossa. Nyt kun uusi levy on valmis, niin se kuulostaa tosi hyvältä. Olemme mielestäni onnistuneet, tuumii Sikiö.

Nähtäväsi jää, miten suomalaiset lämpiävät omaa polkuaan kulkevaan yhtyeeseen.

– Musiikkimme päämarkkinat taitavat olla enemmänkin ulkomailla kuin Suomessa. Saksa tai vaikka Englanti ovat sellaisia maita, missä meille voisi olla enemmän yleisöä, sanoo Järvinen.
Toki Espionnage keikkailee myös kotimaassa ja on saanut musiikistaan positiivista vastakaikua.

– On ollut ilo huomata keikoilla, että sinne ollaan tultu varta vasten meitä kuuntelemaan, eikä vain iltaa viettämään. Kyllä sen huomaa silloin, kun ihminen oikein keskittyy kuuntelemaan, Sikiö sanoo.

Vauva tulossa
perheeseen

Sikiö ja Järvinen ovat paitsi bändikavereita mutta myös yhdessä asuva aviopari. Pian Espionnagen sisäpiiri kasvaa yhdellä ihmisellä, sillä Sikiö on raskaana.

– Vauva on tulossa alkuvuodesta, joten silloin olemme tietoisesti hieman rauhoittaneet keikkailutahtia, mutta kyllä me toivottavasti pian taas palaamme keikkalavoille, sanoo Järvinen.

Teksti: Mikko Korvenkari

VIDEO: Espionnage – The Thinnest Lady of Hollywood

Osta Espionnagen Camera Obscura -levy

Espionnage Official Website

Espionnage Facebookissa

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.