Lauri Porran Entropia on upea kuunteluelämys

Lauri Porra kaataa mielellään musiikin raja-aitoja.

Monelle tulee mieleen Lauri Porran nimestä hevimusiikki. Onhan hän tuttu hahmo raskaamman musiikin ystäville, koska juuri 40 vuotta täyttänyt muusikko on maailmankuulun Stratovarius-bändin basisti. Mutta Laurista on musiikin parissa moneksi. Hän kaataa mielellään musiikin raja-aitoja ja vie sekä kuulijan että itsensä matkalle tuntemattomiin musiikin kolkkiin. Uusin matka minne Porra kuulijan johdattaa on häkellyttävän upea Entropia-teos, mikä rakentuu entropia bassokonserton ympärille. Se on nyt levytetty ja julkaistu kaiken kansan hämmästeltäväksi.
Entropiassa Porra yhdistelee rohkeasti räppiä, sähköbassoa, maalailevaa elokuvamusiikkia sekä jylhää sinfoniamusiikkia. Takahuone.fi soitti musiikin poppamiehelle, joka vastasi puhelimeen Lapissa, missä hän lepää ja nauttii luonnonrauhasta, ennen kuin seuraavat musiikkiprojektit taas vievät miehen mennessään.
– Oloni on helpottunut, kun Entropia saatiin viimein julkaistua. Kaikenlaista muutakin työprojektia on ollut joten nyt on aika rauhoittua hetkeksi. Tosin kohta taas on monta projektia lähdössä käyntiin, kuten uuden soololevyn ja uuden Stratovarius-albumin nauhoittaminen, Lauri Porra kertoo.
Raskaamman musiikin parissa Porra on niin kokenut tekijä, että sen loihtiminen kasaan studiossa sujuu vankalla rutiinilla. Tyystin toinen tilanne oli kun Entropiaa laitettiin purkkiin.
– On täysin erilainen prosessi nauhoittaa musiikkia kokonaisen orkesterin kanssa kuin tehdä levyä bändin kanssa. Minulle Entropian nauhoitusprojekti oli samalla suuri ja mielenkiintoinen opintomatka uusiin työskentelytapoihin. Onneksi sain työskennellä todellisten huippumuusikoiden kanssa, jotka hoitivat homman tyylillä, Porra sanoo ja kehuu Jaakko Kuusiston johtamaa Sinfonia Lahtea, joka toteutti kieli keskellä suuta Porran sävellyskynän tuotoksia pitkäsoitolle, jonka julkaisi klassiseen musiikkiin keskittyvä BIS-merkki.
Entropian jylhä musiikki todella säväyttää kuulijaa. Elokuvamaisia tunnelmia on levy pullollaan. Lisämaustetta levylle antaa räppäri Paperi T:n vierailu solistina. Hänen tulkitsemansa biisi ei todellakaan ole mitään räpin peruskauraa, missä lauletaan mimmeistä, rahasta ja jengeistä, vaan Paperi T laittaa upeasti itsensä likoon runomaisen synkällä ja jopa ahdistavalla teoksella nimeltään Kohta. Se on höystetty Samuli Kosmisen maagisilla perkussioilla, joten kyseessä on äärimmäisen mielenkiintoinen kuuntelukokemus. Porra toivookin, että hänen musiikkinsa tekee kuulijaan vaikutuksen.
– Minä olen avoin kaikille musiikkisuuntauksille. Ei minulle ole mitään ongelmaa yhdistää vaikka räppiä ja sinfoniamusiikkia. Juuri tällä hetkellä ehkä lähimpänä sydäntäni on instrumentaalimusiikki, sanoo Porra, jonka musiikkia on kuultu ja tullaan kuulemaan myös uusien elokuvien ja tv-ohjelmien taustalla.
Esimerkiksi pian ensi-iltaan tulevan Hevireissu-leffan musiikki on hänen sävelkynästään peräisin.
Porra valmistautuu nyt studiopuuhiin, mutta keikkojakin on tulossa.
– Esitämme 25.1 Kohta-teoksen Lahden musiikkitalolla Sinfonia Lahden ja Paperi T:n kanssa. Odotan sitä jo innolla, koska se on vasta toinen kerta kun se esitetään livenä, hän sanoo alun perin Helsingin Juhlaviikoille tilatusta teoksestaan.
– Lisäksi on tulossa muitakin keikkoja. Esimerkiksi Stratovarius tulee heittämään muutaman festarikeikan kesällä. Kaikkea kivaa on siis luvassa ja olenkin äärimmäisen onnellinen, että saan tehdä tätä kaikkea.
Ennen kuin suunnistaa katsomaan Porran aikaansaannoksia keikalle kannattaa Entropia ottaa haltuun.  Fyysinen Entropia-albumi on hybridi, jota voi soittaa myös upeana 5.0-versiona. Albumista julkaistaan myös vinyyliversio musiikinystävien iloksi.

Teksti: Mikko Korvenkari

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.