Jukka Nousiainen julkaisi upeaa psykedeelistä iskelmää

Jukka Nousiaisen uudella levyllä on maaginen tunnelma.

Jukka Nousiainen tunnetaan ahkerana monen musiikkiprojektin miehenä. Ahkerana hän on pysytellyt viime aikoinakin, sillä paljon keikkaileva oman tiensä kulkija julkaisi juuri kasetillisen uutta musiikkia, mikä sisältää tamperelaisen uran toisen soololevyn antia. Julkaisu kantaa nimeä Jukka Nousiainen ja se on jälleen kerran osoitus siitä, miksi Nousiainen on yksi aikamme lahjakkaimmista uudenpolven muusikoista Suomessa. Kahdeksan kappaleen mittainen musiikkikattaus on rauhalliselta tunnelmaltaan yksinkertaisesti sanottuna ihana.
Lisäksi Nousiainen viimeistelee jo kovaa vauhtia Räjäyttäjät-bändin uutta levyä, mikä ilmestyy toukokuussa. Takahuone.fi kävi Nousiaisen kanssa leppoisan puhelinkeskustelun miehen nykykuulumisista.

Mitä sinulle kuuluu?

Eipä tässä ihmeempiä. Juuri nyt heräilen täällä kotosalla pikku hiljaa, sillä minulla oli edellisiltana keikka. Tässä on takana jo aika monta levynjulkaisukeikkaa bändin kanssa. Julkaisin juuri uutta musiikkia, jota olemme keikoilla bändin kanssa soittaneet. Itse levyn äänitin itsekseni rivitaloasunnossa, soittaen itse eri soittimet nauhalle. Nyt siitä on toistaiseksi vasta kasettiversioita olemassa, muut formaatit tulevat sitten myöhemmin, kertoo Jukka Nousiainen.

Hänen edellinen soololevynsä, vuoden 2014 Huonoa seuraa oli arvostelumenestys. Se ihastutti rennolla ja railakkaalla meiningillä. Onko uudella pitkäsoitolla suuria eroja verrattuna Huonoa seuraa- levyyn?

Voi kyllä sanoa, että on. Aina sitä ei vaan jaksa rokata. Uusi levy on paljon rauhallisempi kuin Huonoa seuraa oli. Oli mukavaa laulaa hiljaisella äänellä ja tehdään rauhallisempaa musiikkia vaihteeksi. Itse asiassa päädyin erilaiseen levyyn myös olosuhdeasioiden vuoksi. Edellinen levy tehtiin Keltaisessa talossa, missä sai mölytä kaikessa rauhassa. Mutta kun sitä paikkaa ei enää ole, niin päädyin tekemään tämän levyn kotioloissa. Ja eihän rivitalossa pysty rumpujakaan täysillä hakkaamaan, joten sekin vaikutti siihen minkälaista musiikkia nyt tuli nauhalle.

Mistä biiseistä itse tykkäät eniten uudella levyllä?

Tälle valikoitui kappaleita viimeaikaisista äänityksistä kokonaisuuden ehdoilla, että en ehkä osaa nostaa mitään erikseen esiin. Keikoilla on ollut erityisen hienoa soittaa Kohti kaukaista tähteä, Pitkää heinää, Sun kanssas mä lähden minne vaan ja Manuaalit hukassa. Niissä on eniten sitä bändijuttua, aika selkeästi tulee läpi vaikutteet, Neil Young & The Crazy Horse, Jolly Jumpers, jopa Wigwam. Lonely Rider ja Synnyin Syksyllä on myös just sellaista musiikkia mitä oon aina halunnut soittaa bändin kanssa. Jonkinlaista psykedeelistä iskelmää tästä kai tuli, jos jotain täytyy määritellä. Samaa menoahan on myös Huonoa Seuraa- levyllä, mutta halusin pitää tämän levyn pelkästään siellä mettän puolella.

Mitä soittimia soitat levyllä?

Soitin kaikki soittimet itse: rummut, basso, kitarat, banjo, wlm -ja gem- urut, piano, en ees muista mitä just näille äänityksille tuli.

Miten levyn tunnelmaan sopivat soundit ovat syntyneet?

Enimmäkseen ajatus on varmaan se, että tehdään hiljaa hissukseen itsekseen, aikaisin aamulla tai auringonlaskun jälkeen, ja talvellahan toi aurinko laskee aika aikaisin. Aikalailla samat soittimet on kuin keikoillakin, pyrin tekemään niillä mitä sattuu käteen.

Kohta on taas rokimman meiningin vuoro, kun suosittu Räjäyttäjät saa uuden levyn purkkiin. Missä tilanteessa olette nauhoitusten suhteen?

Ne aloitettiin jo viime kesänä ja nyt ollaan jo aika lailla loppumetreillä. Ja kun levy on julki lähtee Räjäyttäjät keikoille. Ja siinä sivussa teen myös soolokeikkoja. Mutta mitä Räjäyttäjien levyyn tulee, niin en voi paljastaa vielä kaikkea siitä. Erilainen siitä kuitenkin tulee kuin mitä Räjäyttäjät on aiemmin tehnyt.

Nousiainen on mielenkiintoinen persoona. Hän ei ole todellakaan mikään tyypillinen valtavirran muusikko, joka ui kuin kala vedessä musabisneksen kiemuroissa. Omasta tyylistä kertoo esimerkiksi musiikin julkaiseminen kasettina ja se, että Nousiainen hoitaa asioitaan tee se itse- asenteella todella paljon. Oletko ylpeä oman tien kulkija?

Ylpeä ei ole ehkä oikea sana, miten sen koen. Minusta on kuitenkin aina hienoa kun tuo asia nostetaan esille. Nykypäivän musakuvioissa kaikki on yleensä tarkkaan mietittyä ja suunniteltua. Minä en toimi niin ja minusta on hienoa osoittaa, että muitakin tapoja on hoitaa asioita. Uutta levyäni ei ole esimerkiksi promottu juurikaan. Minä teen musiikkia ja sitten asiat etenevät omaa tahtia ja niin sen haluan olevan. Minusta asioiden itse tekeminen on myös sitä, että pystyy pitämään kiinni omasta jutustaan. Minulle sellaiset asiat ovat täysin itsestään selviä.

Myyt myös keikkasi itse. Onko oikeastaan mitään, mitä et itse hoida musiikkiurallasi?

Miksaaminen ja masterointi ovat sellaisia hommia joita en ole opiskellut. Jukka ja Jytämimmit-levyn miksasi esimerkiksi Risto Ylihärsilä. Joskus on niin paljon tehtävää, ettei kaikkea ehdi hoitaa tai sitten omat rahkeet eivät riitä.

Jukka ja Jytämimmit oli lyhytkestoinen, mutta erittäin hyvin liitoon noussut bändi. Luulisi, että Jytämimmeille olisi kysyntää, jos päätätte tehdä comebackin. Koska se tapahtuu?

Voi olla, että kysyntää sille löytyisi, mutta siinä oli semmoinen tilanne, että Jukka ja Jytämimmit sisälsi eri soittajien puolesta aivan hirveästi lahjakkuutta ihan omillaankin. Nythän Jytämimmien basisti Mara Balls on esimerkiksi julkaisemassa omaa levyään, joten ei tässä comebackia olla tekemässä. Jukka ja Jytämimmit on kuopattu ja jatkoa ei ole luvassa.

Voisi hyvin kuvitella, että Jukka Nousiainen voisi olla jonkun suuren levy-yhtiön artistikattaukseen mielenkiintoinen ja eksoottinen lisäys. Miltä se sinusta kuulostaisi?

En voisi kuvitellakaan tekeväni musiikkia jollekin levy-yhtiölle hienossa studiossa, jossa tehtäisiin huipputuottajan kanssa täysin viimeisteltyä ja tiukasti pakattua musiikkia. Itse kutsun sitä musiikkia einesmusiikiksi. Minusta musiikin pitää syntyä luonnollisesti niissä olosuhteissa, mitkä kulloinkin sattuvat olemaan käytössä. Mutta täytyy myöntää, että välillä mietin, että minkälaiselta esimerkiksi Huonoa seuraa- levy olisi kuulostanut, jos se olisi tehty huippustudiossa huippuluokan tuottajan johdolla. Siitä olisi varmaan tullut ihan hirveä. Minun juttuni on vain niin eri maailmasta kuin tuolla tavalla tehdyt jutut.

Tykkäätkö musiikista, mitä radiosta nykyään tulee?

Kun laitan radion päälle, niin aika nopeasti minulle tulee olo, että haluan sammuttaa sen. Mutta voi sieltä jotakin hyvää joskus tulla. Omaa musiikkiani ei juurikaan radiossa kuule, välillä ehkä jossain erikoisohjelmassa tai muualla, mutta aika vähäistä se on.

Mitä musiikkia itse kuuntelet?

Olen yhä innostunut monista Suomi-rock hommista. Sitten kuuntelen paljon iskelmää, vanhaa tanssimusiikkia ja rautalankaakin. Lisäksi kuuntelen progea, punkkia ja rokkia.

Oletko aina mennyt omaa tietäsi sivussa valtavirran jutuista?

Aika pitkälle joo. Esimerkiksi nuorempana minulla oli tapana koluta hyvinkin paljon kirpputoreja läpi ja ostaa sieltä kaiken maailman suomalaista musiikkia ja sitten kuunnella niitä lävitse. Enkä ostanut mitään Tapani Kansaa tai Katri Helenaa, vaan etsin ihan tarkoituksella kaikkia vähemmän tunnettuja artisteja, sellaista 2. divarin musiikkia. Sieltä löytyikin vaikka mitä hyvää musiikkia. Tuo kertoo aika paljon siitä, että olen etsinyt erilaisia juttuja kuin moni muu. Kirpputorilöydökset ovat myös vaikuttaneet siihen mitä nykyään teen. Kaikki sekalaiset vaikutteet ovat suodattuneet mössömäisesti siihen minkälaisia vaikutteita olen saanut.

Asut Tampereella nykyään, olet siis manserockin edustaja, vai?

Ha haa, niinhän se menee, että olet yhtäkkiä osa manserockia kun muutat Tampereelle. Ei minua haittaa vaikka manselaisuudesta puhuttaisiin, mutta onhan tuo manserock ilmiönä aika mielenkiintoinen. Siihen laskettavista artisteista ei kovinkaan moni ole alkuperäinen tamperelainen, ei edes Eppu Normaali ole, mikä on kotoisin Ylöjärveltä. Tampereesta täytyy sanoa, että se on hyvä kaupunki ja viihdyn siellä. Etäisyydetkin sieltä muualle Suomeen ovat juuri sopivat.

Minkälaista ohjelmaa sinulla on lähitulevaisuudessa kalenterissa?

Seuraavaa bändikeikka on vasta huhtikuun alussa YO-Talolla Tampereella. Soolokeikkoja on kanssa jonkin verran ja Räjäyttäjät sitten joka viikonloppu jossain toukokuussa!

Teksti: Mikko Korvenkari

Kuva: Sini Mäenpää

 

Jukka Nousiaisen uuden levyn saa täältä

Näe Jukka Nousiainen livenä:

23.3. Tenho, Helsinki

9.4. Vakiopaine, Jyväskylä, Jättömaa-klubi (bändin kanssa + A.Takalo & Takavalot)

15.4. Brummi, Rauma (bändin kera + Talmud Beach)

16.4. Validi Sekmentti, Pori (bändin kanssa + Talmud Beach)

22.4. Hard Rock House, Helsinki (bändin kanssa + Talmud Beach)

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.