Tiedätkö jo loistavan Perkele-bändin? Ruotsalaisyhtyeen keulahahmo Ronnie Halinoja videohaastattelussa

Kuvassa vasemmalla Perkeleen Ronnie Halinoja ja oikealla Christopher Anthony.

Perkele-niminen bändi Ruotsin Göteborgista on Suomessa suurelle yleisölle melko tuntematon, eikä ihme, sillä bändi ei ole vielä koskaan keikkaillut Suomessa, vaikka se on perustettu vuonna 1993. Perkele on kuitenkin suosittu bändi monessa muussa maassa kuten Saksassa ja muualla Euroopassa. Yhtye on myös keikkaillut Yhdysvalloissa ja sillä on vakiintunut fanipohja myös Englannissa. Allekirjoittanut todisti sen paikan päällä, kun Perkele soitti viime syksynä hurmoksellisen keikan Lontoon Electric Ballroomissa. Bändin uuden viime vuonna ilmestyneen levyn Leaders Of Tomorrowin biisimateriaalin lisäksi myös vanhempi Perkele-matsku upposi kuin häkä riehaantuneeseen lontoolaisyleisöön.
Tuolloin ihmettelin, että mikä ihmeen bändi tämä suomalaisella kirosanalla varustettu Perkele oikein on, kun Lontoossa vedetään keikkaa täyden katsomon edessä ja Suomessa bändistä ei ole kuulunut pihahdustaan. Siksi nyt oli aihetta soittaa videopuhelu Perkeleen keulahahmolle, laulaja-kitaristi Ronnie Halinojalle, joka suostui haastattelupyyntöön ilomielin, kun kerroin haluavani tehdä juttua suomalaiselle musiikkisivustolle. Mennään heti jutun aluksi itse asiaan, eli miten ihmeessä ruotsalaisella bändillä on Perkele-nimi?
– Ihan sen takia, että minulla on suomalainen suku ja sitä perkelettä sai aika paljon kuulla lapsena. Perkele-sanassa on paljon voimaa ja se sopi hyvin bändimme nimeksi, Ronnie Halinoja kertoo.
– Aika hauskaa on se, että suomalaiset saatananpalvojat ovat uhanneet meitä, koska olemme ruotsalainen bändi, joka on varastanut niiden perkeleen. Meille se on vaan kirosana, mutta vahva sellainen, Halinoja nauraa.
Hän halusi antaa haastattelun suomeksi, vaikka ei suomen kieltä aktiivisesti puhukaan. Suomen kielen osaaminen selittyy sillä, että Halinojan äiti on kotoisin Jyväskylästä ja isä Inkeroisesta.
– On hienoa, että meistä tehdään Suomeen juttua. Se on tärkeä asia sekä minulle että Perkeleelle, koska bändin juuret ovat Suomessa. Mutta anteeksi, että suomen puhuminen on minulla vähän unohtunut. Täytyy harjoitella enemmän, Halinoja sanoo.
– Olen itse asunut Ruotsissa koko elämäni ja olen täällä syntynyt, 43-vuotias muusikko kertoo taustastaan.
Suomi on maa minne Perkele haluaa päästä soittamaan.
–Meillä on ollut keikka buukattuna Helsinkiin, mutta koronan takia se on siirtynyt. Saa nyt nähdä josko koronarokote tulisi ja olisiko keikka sitten ehkä ensi kesänä, Halinoja kertoo.
– Olemme pitäneet yhteyttä suomalaisbändeistä Klamydiaan. Me tykkäämme Klamydiasta ja hekin kuuntelevat meidän bändiä. Unelmamme olisi päästä Klamydian kanssa Suomeen yhteiskeikalle.
Perkeleen keikka kannattaa ehdottomasti mennä katsomaan, kun esiintyminen Suomessa järjestyy. Toistaiseksi bändi ei ole vielä kovin paljoa saanut levitettyä nimeään Suomessa.
– En oikein tiedä miksi. Olemme kuitenkin äänittäneet myös suomenkielisiä biisejä ja teimme cover-kappaleen Rentun ruususta. Kyllä meillä faneja on Suomessa, mutta en tiedä miten paljon.
–  Irwin Goodman soi aina isäni autossa, ja eniten Rentun ruusu -kasetti. Sitten myöhemmin sain isältäni kaikki sen LP-levyt. Ne melodiat tarttuivat minuun ja yritän käyttää niitä ja suomalaisen kansanmusiikin ja tangon melodioita myös meidän musiikissa.

Musiikkityyliltään Perkele on määritelty ainakin joskus aiemmin niin kutsutuksi oi!-punkgenren yhtyeeksi. Mutta kun bändiä kuuntelee, niin se paljon muutakin kuin pelkkää punkkia. Perkele on monipuolinen sekoitus esimerkiksi rokkia, punkkia ja metallia.
– Aloitimme punkbändinä vuonna 1993. Kuuntelimme aika paljon englantilaista punkkia ja jotenkin oi! tuli sitten vaan siihen mukaan. Mutta olemme aina kuunnelleet paljon metallia ja muutakin musiikkia. Tykkäämme paljon erilaisesta musiikista ja haluamme siirtää saamamme vaikutteet omaan musiikkiin ja tehdä siitä sellaisen sekoituksen. Elämä on aivan liian lyhyt siihen, että soittaisi vain yhdenlaista musiikkia.
– Kuuntelen myös klassista musiikkia ja Kantele-musiikkia. Sain mummulta Kantele-levyn, jota kuuntelen vieläkin, vaikka soitan saatanan bändissä, Halinoja nauraa.
Perkeleessä vaikuttavat Ronnien lisäksi srilankalaistaustainen basisti Christopher Anthony ja uutena jäsenenä rumpali Jouni Haapala.
Perkeleen musiikki tukeutuu vahvasti Ronnien taitavaan kitaransoittoon. Biisit rullaavat kitaravetoisesti upeasti eteenpäin.
– Kiitos vaan. Itse kuuntelee paljon kitaramusiikkia ja teen bändin biisit. Minulle kitaramelodiat ovat tärkeitä ja se. että bändissä on energiaa. Lisäksi tykkään sellaisista soittajista kuten Yngwie Malmsteen, Jimi Hendrix ja Children of Bodomin Alexi Laiho.
Suomen keikkaa odotellessa Perkele kannattaa ottaa seurantaan Facebookissa ja Instagramissa.

Teksti: Mikko Korvenkari
Kuva Perkele-keikalta: Björn Ohlsson

 

 

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.