Rock-legenda kehui lahjakasta suomalaismuusikkoa

Ronya
Ronya on laulajalupaus, joka on ollut kovien odotusten kohteena jo vuosia.

Nuorta ja lahjakasta laulajaa Ronyaa on kehuttu todella lupaavaksi naisartistiksi, jolla on edessä valoisa tulevaisuus maailman musiikkimarkkinoilla. Ronyan musiikkia ollaan jo kuultu ahkerasti Suomen radioasemilla, sillä esimerkiksi YleX on luukuttanut Ronyan koukuttavaa Great Escape -sinkkua. Radiosoittoa ovat saaneet myös Work Harder ja Gtfo -biisit. Marraskuussa Ronya juhli vakuuttavalla keikalla uutta levyään Tidesiä lähes täyden Helsingin Tavastia-klubin yleisön edessä. Keikalla tuli selväksi, että Ronyalla riittää karismaa isommillekin lavoille. Myös laadukasta biisimateriaalia riittää keikan mausteeksi runsaasti kaksi täysipitkää levyä julkaisseelta suomalaiselta.

Ronyan musiikissa on sitä jotakin ja se on huomattu myös ulkomailla. Arvostettu The Guardian -sanomalehti nosti popmusiikin tulevaisuuden nimistä Ronyan esille ainoana suomalaisena. Kenties kovin tunnustus on kuitenkin tullut The Who -yhtyeen Pete Townshendiltä, joka on kehunut Hurriganesin legendaarisen tuottajan Richard Stanleyn tyttären biisejä vuolain sanakääntein.  Ronyan isän Stanleyn tuttavapiiriin kuuluu monia kuuluisia muusikkoja aina The Beatlesin ja The Whon jäsenistä lähtien.

– Isäni soitti The Whon Pete Townshendille Work Harder ja Flame -biisejäni. Pete tykkäsi ja kehui niitä kovasti. Arvaa vaan lämmittikö se mieltäni. Minun pitää laittaa Peten sähköpostiviesti raameihin ja taulu seinää koristamaan. Siis todellinen rocklegenda kehuu minun biisejäni. Se oli mahtavaa ja antoi samalla uskoa omaan tekemiseen valtavasti, hehkuttaa Ronya.

Ronya on oikealta nimeltään Ronja Richardsdotter Gullichsen. Hän on syntyperältään englantilais-ruotsalais-suomalainen. Hänen isänsä on 1970-luvulla Suomeen muuttanut englantilainen, joka on tuottanut Suomen musiikkihistorian ylistetyimmän rocklevyn Hurriganesin Roadrunnerin. Hänet tunnetaan myös Hurriganesin Mister X -biisin laulajana.

– Se on minusta Hurriganesin paras biisi ikinä. Se on biisi, jota olemme siskoni kanssa laulaneet jo pienestä pitäen. Teen Mister X -biisistä vielä cover-version, se on aivan varma asia. Onhan se biisi sanoitukseltaan täysin sovinistinen, joten sanoituksia täytyy ehkä hieman viilata, mutta rakastan sitä biisiä, sanoo Ronya.

Hänen oma musiikkinsa on menevää tanssimusiikkia. Uudella levyllään Ronya on vienyt musiikkiaan selkeästi elektronisen tanssimusiikin suuntaan. Tidesiä on kehuttu muun muassa Suomen tärkeimmässä musiikkilehdessä Soundissa ja sen on ollut Radio Helsingin ja Helsingin Sanomien nyt.fi:n viikon levynä.

– Tuntuu siltä, että olen löytänyt sen oman juttuni. Kun vaihdoin levy-yhtiötä ja siirryin Cocoa Musiciin Warnerilta kaksi vuotta sitten, niin siellä ymmärrettiin heti mitä haen. Nyt olen mielestäni onnistunut yhdessä tuottajani kanssa löytämään minunlaistani musiikkia. Olen tosi tyytyväinen uuteen levyyn. Sitä tehtiin äärimmäisen huolellisesti. Sinne ei jäänyt mitään, mitä en olisi halunnut sinne jäävän. Olihan se aikamoista kontrollifriikkimeininkiä minulta välillä, mutta halusin että levy on niin hyvä kuin vain mahdollista.

Ronya on ollut kovien odotusten kohteena jo vuosia. Siitä lähtien kun hän raapusti ensimmäisen kerran nimensä vasta 16-vuotiaana vuonna 2008 Warner Musicin tarjoamaan levytyssopimukseen on hänestä odotettu Suomen seuraavaa vientiartistia. 23-vuotiaalla Ronyalla on selkeät käsitykset häneen itseensä kohdistuneista odotuksista, mutta hän ei ota niistä turhia paineta.

– En koe paineita kovista odotuksista, koska minulla on itselläni ihan samanlaiset odotukset. Nyt fokus on ihan täysillä Suomen musamarkkinoilla, mutta haluan ehdottomasti pärjätä myös ulkomailla, sanoo Ronya.

Hän ei odota menestyksen putoavan kuin lahjana syliin.

– Teen musahommaa niin täysillä kuin vain voin. Tämä on täysin aamusta iltaan hommaa, koska minulla on kaikki pelissä. Olen valmis paiskimaan töitä menestyksen eteen. Tiedän, ettei se ole helppoa, mutta tulen tekemään kaikkeni.

Ronyaa tullaan taatusti pian näkemään keikoilla ympäri Suomen, sillä Ronyan show uppoaa kuin veitsi voihin siellä missä Suomen bilekansa kokoontuu. Hän on saanut keikkamyynnissä taakseen alan kovan tekijän Live Nationin, mikä myös edesauttaa keikkojen saamista.

– Keikkoja on vasta äskettäin alettu myymään täydellä taholla. Toivon ja uskon, että minun kaltaiselleni tanssimusiikille on kysyntään keikkapaikoilla Helsingin lisäksi myös muualla Suomessa. Musiikkini ja keikkashow soveltuu mainiosti sellaisiin paikkoihin, joihin ihmiset haluavat tulla pitämään hauskaa ja tanssimaan.

Ulkomaille tähyillään myös keikkarintamalla.

– Ulkomaiden mahdollisuuksia kartoitetaan parhaillaan. Jonkun suuremman artistin lämmittelijäksi pyritään ensisijaisesti.

Teksti: Mikko Korvenkari

VIDEO: Ronya – Great Escape

Ronya Facebookissa

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.