
Mainio englantilainen valokuvaaja Justin Thomas oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan kameroineen ja teki suomalaiselle populaarikulttuurille suuren palveluksen. Thomas valokuvasi ahkerasti Suomen rockhistorian merkittävintä bändiä Hanoi Rocksia sen loistonpäivinä. Nyt noita historiallisia valokuvia voi hämmästellä Like Kustannuksen todella upeassa kuvakirjassa Hanoi Rocks ’82-’84.
Thomasin kekseliäät kuvaideat synnyttivät monta hauskaa ja vangitsevaa valokuvaa. On selvää, että Thomasin kuvaamisen onnistumista helpotti se, että Hanoi Rocks oli paitsi musiikiltaan mutta myös imagoltaan suorastaan maaginen. Jokainen bändin jäsen oli karismaattinen ja kaikista hulvattomista Hanoi-veikoista saatiinkin napsittua pysäyttäviä valokuvia. Michael Monroen ja Andy McCoyn valokuvia katsellessa voi puhua rock-jumalista: rokimmaksi ei yksinkertaisesti pysty menemään.
Hanoi Rocksin mainetta maagisena bändinä vain lisää se, että se teki lsd-trippimäisiä kiertueita sellaisissa paikoissa, kuten Intia ja Israel. Hanoi Rocks oli niissä paikoissa kaduilla kuin muukalaiset avaruudesta. Kontrasti Hanoi-poppoon ja köyhien paikallisten välillä oli häkellyttävän suuri. Se välittyy kirjan valokuvista herkullisella tavalla.
Hanoi Rocksin kuvakirjalle antaa maukkaan lisämaun Justin Thomasin taustakertomukset kuvien ottohetkistä. Asiaan perehtyneelle Hanoi-diggarille löytyi täysin uusia tarinoita ja näkökulmia bändin taustakuvioista. Lisäksi kirjassa on mukana myös kuvia, joita ainakaan minä en ole aiemmin nähnyt, vaikka olenkin Hanoi Rocksia jo pidemmän aikaa diggaillut.
Kuvakirjaa selaillessa oppii ymmärtämään kuinka tyylikäs ja vetovoimainen bändi Hanoi Rocks oli. Samalla ei voi välttyä surullisiltakaan ajatuksilta. Kirjaa katsellessa kysyy itseltään, että mitä ihmettä Suomi Hanoi Rocksissa oikein menettikään, kun bändin unelmat ja tulevaisuus romahtivat rumpali Razzlen traagiseen kuolemaan.
Mennyttä ei voi muuttaa, mutta kaiken kaikkiaan voi todeta, että Justin Thomas ja Like Kustannus ovat tehneet suuren kulttuuriteon julkaisemalla Suomen rock-historian tärkeimmistä hetkistä kuvakirjan. Täydet pisteet tilannetajusta täytyy antaa myös bändin managereille Seppo Vesteriselle ja Richard Bishopille, jotka älysivät kustantaa Thomasin kuvausreissut. Jos silloin olisi säästetty väärässä kohtaa, olisi tämä merkkiteos jäänyt tekemättä.
Teksti: Mikko Korvenkari
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?