Tammela 33100 julkaisi kunnianhimoisen albumin ja juhlistaa pitkäsoittoa näyttävällä musiikkivideolla ”Grand slam -mestari”

Tammela 33100 julkaisi tänään kolmannen albuminsa Muistan vain astuneeni sumuun.  Rokkia, poppia ja folkia ennakkoluulottomasti sekoittelevan yhtyeen tammikuussa ilmestynyt sinkku Iankaikkisesti on kerännyt hehkutusta ja radiosoittoa alkuvuonna. Uuden albumin julkaisun yhteydessä Tammela 33100 julkaisee myös musiikkivideon kappaleeseen Grand slam -mestari. Muistan vain astuneeni sumuun -albumin on tuottanut, äänittänyt ja miksannut Paavo Malmberg ja jakelijana toimii Eclipse Music.
– Muistan vain astuneeni sumuun kuvaa sitä hetkeä, kun herää painajaisesta. Se painajainen voi olla vaikkapa koronakriisi, ruuhkavuodet tai taistelu oman mielen tai terveyden kanssa. Tämä on silti optimistinen albumi, jossa elämän kauneudet ja kauheudet kohtaavat kiehtovilla tavoilla, kuvailee Tammela 33100:n säveltäjä ja sanoittaja Jaani Haapasalo.
Uusi albumi sai alkunsa koronapandemiasta alkukeväällä 2020.
– En ollut saanut uusia kappaleita kirjoitettua aikoihin, tuntui että työt ja lapsiperhearjen pyörittäminen eivät jättäneet juuri tilaa luovalle toiminnalle. Koronakriisi pakotti kuitenkin pysähtymään, höllentämään työtahtia ja miettimään asioiden tärkeysjärjestystä uusiksi. Yhtäkkiä aivoista vapautui arkikiireiden kahlitsemaa kapasiteettia ja uusia tekstejä syntyi vauhdilla, jatkaa Haapasalo.
Tammela 33100:n jäsenet eivät päässeet koronatilanteen vuoksi kokoontumaan helposti yhteen, joten levyn sovitukset syntyivät poikkeuksellisesti etänä, kun bändin jäsenet esittivät ideoita ja kehittivät demoja verkkoyhteistyöalustoilla. Samalla levyntekoprosessista tuli entistä moniäänisempi, kun bändin laulajien ja lauluntekijöiden Jaani ja Annaleena Haapasalon lisäksi bändin muut jäsenet Elias Nieminen (rummut), Aimo Laitamo (basso), Lauri Pulakka (koskettimet) ja Jaakko Luoma (kitara) toivat mukaan omia sävellys- ja sovitusideoitaan.
Albumin äänitykset tehtiin Headline Studiossa, G Livelab Tampereella, Tampere-talossa ja työhuoneissa heinä-marraskuussa 2020. Soittajia albumilla on yhteensä 18, kun kuusihenkisen yhtyeen lisäksi ääneen pääsee muun muassa jousi- ja puhallinsektio.
– Äänitteellä kuullaan mahtipontisia orkesteri- ja kuorosovituksia, free jazz -saksofonia, pelkistettyä akustista folkia, elektronista poppia ja shamanistista rokkia. Muistan vain astuneeni sumuun on kunnianhimoinen, monipuolinen ja pähkähullu levy, jossa jokainen kappale rakentaa oman pienen maailmansa. Olemme vitsailleet, että joko tässä on jokaiselle jotakin tai ei kellekään mitään, naurahtaa Haapasalo.
Tammela 33100:n albumin julkistuksen yhteydessä julkaistaan myös musiikkivideo pitkäsoiton kappaleelle Grand slam -mestari.
– Grand slam -mestari on levyn outolintu ja mielipuolinen sairaskertomus, joka etenee alun jkarjalaismaisista tunnelmista kohti shamanistista free jazz -saksofonilla maustettua rockmessua. Esikuvina kappaleelle ovat toimineet muun muassa Sielun veljet sekä David Bowien mestarillinen Black Star -albumi, kertoo kappaleen säveltäjä, sanoittaja ja laulaja Jaani Haapasalo.
Kappaleen musiikkivideon ohjasi bändin basisti Aimo Laitamo. Video rakentuu kappaleen tavoin kolmesta näytöksestä, ja tunnelma vaihtuu alkupuolen soittovideosta radikaalisti siirryttäessä rockrituaalia muistuttavaan keskiosaan. Kappaleessa keskeisessä asemassa ovat muun muassa laulajan sisäänsä kätkevä monoliitti sekä kaikennäkevä jazz-saksofonijumala, jota esittää saksofonisti Markus Pajakkala.
–  Video sisältää monenlaisia visuaalisia viittauksia. Monoliitti ja sen ympärillä riehuvat olennot tuovat mieleen Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n, ja keskiosassa taas yhdisteltiin Eyes Wide Shutin naamiobileiden tunnelmaa rocksekoiluun. Keskiosan visuaalinen ilme on saanut inspiraationsa 1920-luvun scifi-elokuvista kuten Aelitasta ja Metropoliksesta sekä saman aikakauden kokeellisesta lyhytelokuvasta Le Ballet Mécanique. Kaikesta tästä kehkeytyi lopulta aikamoinen karnevalistinen sekasotku, toteaa Laitamo.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.