Suomalais-fidziläisen Morian debyyttialbumi ”Punaista huulipunaa” käsittelee pelkoa parisuhteessa – ”Mitä jos en kelpaa edes itselleni?

Laulaja-lauluntekijä Moria on julkaissut debyyttialbuminsa Punaista huulipunaa. Kuvaaja: Kaisu Ojansivu

Laulaja-lauluntekijä Moria on julkaissut debyyttialbuminsa Punaista huulipunaa tänään 14. toukokuuta. Suomalais-fidziläinen artisti tekee suomenkielistä taidepoppia. Morian soundi kulkee elektronisen popin ja indien rajapinnalla. Uudella levyllä kuullaan elävän eksoottisia perkussioita, akustista kontrabassoa sekä vaikutteita triphopista. Levyn tuotannon ja äänimaiseman on luonut säveltäjä-tuottaja Juha Tuukkanen.
Uuden levyn teemoina ovat parisuhde, eheytyminen ja todellisuuden hyväksyminen. Parisuhde ei ratkaissut Morian kelpaamattomuuden ja turvattomuuden tunteita, vaan toi ne näkyviin. Moria etsi hylätyksi tulemisen pelolle ratkaisua puolisostaan.
– Avioliiton myötä tulin todella tietoiseksi siitä kuinka haastavaa oli antaa lupa vaikeille tunteille ilman että kumppani validoi niitä. Tietoisuus tästä oli merkittävä askel terveen erillisyyden syntymiselle parisuhteessa. Usein kumppani voidaan nähdä omien tarpeiden läpi, mikä vääristää todellisuutta ja luo konfliktia”, Moria kertoo.
Levyn kappale Vastavirrassa kertoo juurikin näistä erillisyyden haasteista.
Levyltä julkaistiin 30.4. ennakkosinglenä nimikkokappale Punaista huulipunaa, joka kertoo naisen hämmennyksestä sukupuoliroolien suhteen. Single on sibeliushenkisen suomalaisuuden ja artpopsoundien muodostama elokuvamainen taideteos. Sävellyksestä vastaa pitkälti muusikko Antti SuomalainenPunaista huulipunaa -kappaleesta on ilmestynyt myös Jonna Härkäsen ohjaama ja kuvaama musiikkivideo.
Vuonna 2018 esikois-EP:nsä Minun mustani julkaissut Moria on toiselta ammatiltaan terapeutti, mikä näkyy myös albumin lyriikoissa ja teemoissa. Artisti haluaa tuoda taiteensa kautta näkyväksi psyykettä kuormittavia asioita, sillä vain siihen mitä tunnistetaan, voidaan vaikuttaa. Moria on huolissaan mielenterveysongelmien jatkuvasta lisääntymisestä ja toivookin, että ennaltaehkäisevää työtä saataisiin toimivammaksi.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.