Tältä tuntui kun Tuuletar soi Game of Thronesin taustamusiikkina: ”Tippa tuli linssiin ja kylmät väreet menivät”

Tuuletar-yhtye on potentiaalinen Suomen musiikkiviennin piristysruiske tulevaisuudessa.

Tuuletar-yhtye sai suuren kunnian, kun maailman suosituimman tv-sarjan Game of Thronesin markkinointitraileriin haluttiin soimaan Tuulettaren musiikkia. Sini Koskelaisen säveltämä Alku-niminen kappale soikin todella komeasti Youtubessakin esillä olevassa videossa Game of Thronesin jylhien kuvien taustalla.
Tunteet olivat pinnassa, kun suomalaisyhtye näki trailerin ensimmäistä kertaa.
– Kyllä siinä tuli tippa linssiin ja kylmät väreet menivät, kun näki oman biisin soivan niin hienossa trailerissa. Game of Thrones on yksi suosikkisarjoistani, joten olihan se valtavan iso juttu, että biisi pääsi siihen mukaan. Siitä iso kiitos kuuluu levy-yhtiömme Bafe’s Factoryn väelle, jotka saivat biisimme vietyä sellaisiin pöytiin, joissa istuu asioista päättäviä ihmisiä ja jotka sitten kiinnostuivat biisistämme. Se, että Game of Thrones halusi meidän musiikkia toi meille tietynlaista uskottavuutta ja avasi ovia. Kyllähän tällaisesta on valtavasti apua oman musiikin maailmalle levittämisessä, Tuuletar-yhtyeen Piia Säilynoja sanoo.

Vuonna 2012 perustetun Tuulettaren taival on edennyt niin suotuisissa tuulissa, että tälle yhtyeelle kaikki näyttää olevan mahdollista. Yhtye on kiertänyt ahkerasti ulkomailla ja on kerännyt jo sankan fanijoukon Suomen rajojen ulkopuolella. Tuuletar on esiintynyt yhteensä 16 eri maassa.
Tuuletar-yhtyeen debyyttilevy oli vuonna 2016 ilmestynyt Tules Maas Vedes Taivaal. Julkaisu niitti menestystä kansainvälisillä listoilla ja se palkittiin myös Emma-gaalassa vuoden 2016 parhaana etno-albumina. Parhaillaan Tuuletar valmistelee uutta ensi vuonna ilmestyvää albumia, jonka tärkeys tiedostetaan hyvin yhtyeen keskuudessa.
– Onhan uusi levy meille tosi tärkeä. Ensinnäkin jo siksi, että saamme luotua uutta musiikkia, koska vanha ohjelmisto on jo niin läpi koluttu. Siksi meillä on hirveä palo saada uutta musiikkia ilmoille, mitä pääsemme sitten esittämään, ja myös kuulijamme odottavat meiltä jo uutta.
– Edellinen levy herätti paljon mielenkiintoa ja menestyi listoilla, mutta emme kuitenkaan ota asetelmasta paineita. Meidän täytyy vain tehdä  sellaista musiikkia, mikä on meistä itsestämme rehellistä ja mikä puhuttelee meitä itseämme. Sitten emme voi muuta kuin luottaa siihen, että uusi musiikki puhuttelee ja kolahtaa muillekin – toivottavasti niin tulee käymään.

Tuuletar etenee urallaan jalat maan pinnalla, mutta kuitenkin päämäärätietoisesti eteenpäin.
– Totta kai haluamme kasvattaa toimintaamme, saada lisää hyviä keikkoja ja uusia hienoja yhteistyökuvioita, mutta ei meidän itseisarvo ole nousta isoksi nimeksi. Teemme tätä etenkin omasta sydämenpalosta itsellemme. Mutta tietenkin olemme iloisia, että jo nyt niin moni ihminen ympäri maapalloa tykkää meidän musiikkistamme, sanoo Säilynoja.
Valtaosan Tuulettaren kappaleiden teksteistä tekevän laulaja Säilynojan lisäksi yhtyeessä vaikuttavat Venla Ilona Blom (beatboxing ja laulu), Sini Koskelainen (laulu) sekä Johanna Kyykoski (laulu).
Tuuletar kerää mainetta ulkomailla rohkeasti suomen kielellä laulaen.
Se on näyttänyt, ettei välttämättä tarvitse laulaa englannin kielellä, mikäli haluaa menestyä ulkomaiden musiikkimarkkinoilla.
– Suomen kieli on meidän valttimme ulkomailla. Meille on sanottu, että se  kuulostaa ihan haltijakieleltä. Se on eksoottinen laulukieli ulkomailla. tuuletar_cover_web
Meille on sanottu, että ei se haittaa, jos sanoja ei ymmärrä, koska kuitenkin tarina välittyy musiikkimme kautta. Musiikillinen ilmaisu itsessään puhuu niin vahvasti, Säilynoja sanoo.
Suomessa Tuuletar on vielä marginaalissa, mutta kaikki ainekset on olemassa suurempaankin menestykseen.
– Meitä kiinnostaisi päästä Suomessa mainstream-festivaaleille esiintymään. Maailmanmusiikilla ja kansanmusiikilla olisi ihan hirveästi annettavaa myös niissä tapahtumissa.  Kyllä ihmiset kiinnostuvat, jos heille tarjotaan mahdollisuus kuulla jotain muutakin nykyisen festivaalitarjonnan lisäksi.
Tuulettaren uuden levyn tekoprosessi on juuri nyt kuumassa vaiheessa ja studiossakin on nauhat jo sauhunneet. Ensi vuoden alussa laitetaan loputkin laulut purkkiin ja sitten nähdään minkälainen on yksi ensi vuoden mielenkiintoisimmista uutuuslevyistä.
– Kyllä se tuttu Tuuletar varmasti kuuluu uudellakin levyllä, mutta me olemme kuitenkin kehittyneet sitten edellisen levyn eli kahdessa-kolmessa vuodessa, joten uudella levyllä tulee kuulumaan paljon uutta niin soundimaailmassa kuin teksteissä. Meillä on valtava halu haastaa itseämme musiikillisesti, löytää uusia tasoja ja ilmaisutapoja, ja toivon mukaan jälki on rehellistä ja juurevaa. Parista feattaajastakin olemme puhuneet.
– Mutta yhä edelleen se on ihmisäänillä tuotettua musiikkia, missä on monenlaisia eri elementtejä eri musiikkikulttuureista, joista olemme matkoillamme inspiroituneet.

Teksti: Mikko Korvenkari

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.