Jussi Yrttiaho purkaa nykymaailman aiheuttamaa ahdistusta musiikin muotoon – Katso Unessani-kappaleen musiikkivideo

Rovaniemeläissyntyinen ja sittemmin helsinkiläistynyt Jussi Yrttiaho on ehtinyt vaikuttaa mitä monimuotoisimmissa yhtyeissä rumpujen takana, mutta soolotuotannon sävelet ja sanat ovat alkaneet puskea pintaan väistämättä. Jussin ensimmäinen soolosingle Rovaniemi julkaistiin 2016, ja viime vuonna ilmestyi oman itsensä hukkaamisesta kertova single Huutaa. Nyt Jussi julkaisee koskettavan kappaleen Unessani, jossa mies purkaa nykymaailman aiheuttamaa ahdistusta musiikin muotoon.
– Biisissä on maailmantuskani kahden pienen tytön isänä. Mitä heillä on edessään? Onko ihmiskunnan kultakausi jo takanapäin? Minua pelottaa se, että ihminen on saanut oikeastaan viimeisen sadan vuoden aikana koko planeetan sekaisin. Ilmastonmuutos ja joukkosukupuutto tapahtuu silmiemme edessä, enkä lainkaan luota siihen, että kykenemme tällä byrokraattisella, talouskasvua tuijottavalla, totuuden jälkeisellä koneistolla toimimaan tarpeeksi nopeasti, Jussi pohdiskelee.
Kappaleelle tuo kauniin ja omaleimaisen soinnin peräti sata vuotta vanha kontrabasso, jota soittaa Venla Lahti. Sanoitusten syviin ajatuksiin on helppo samaistua – mitä enemmän tilannetta miettii, sitä vaikeammalta se helposti tuntuu.
– Pohjimmiltaan laulu kertoo omasta passiivisuudestani kaiken tämän keskellä. Energiani riittää asioista voivottelemiseen, mutta hyvin vähän tekemiseen. Totuuksia löytyy niin paljon, että tuntuu kuin pitäisi omistaa koko elämänsä sille, että tietäisi miten tässä tilanteessa tulisi toimia. Mieluummin ummistan silmäni, etten ahdistuisi liikaa. Vähennän lihansyöntiäni, pyöräilen työmatkani ja järjestän pihatieni päähän monilokeron omatuntoani tilkitsemään. Siinä missä minä välttelen muovisten pillien käyttöä, niiden osuus maailman meriin vuosittain dumpattavasta kahdeksan miljoonan tonnin muovimäärästä on 0,025 %. Tuntuu, että yksittäisen ihmisen toimenpiteet ovat mitättömiä. Voin silti tehdä tästä kaikesta kappaleen, se hieman helpottaa.
Jussi teki kappaleelle myös koskettavan musiikkivideon, joka koostuu täysin netistä ladatuista, yleiseen käyttöön tarkoitetuista ilmaiskuvista ja -videoista.
– Yksi hieno asia nykypäivässä on se, että maailmassa on paljon innokkaita ja reiluja kuvaajia, jotka laittavat työnsä kaikkien saataville ja käytettäväksi. Kaikki videon 35 klippiä, eri puolilla maailmaa kuvatut videot, on ladattu Pexels.com-palvelusta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.