Pelle Miljoona palasi musiikillisille juurilleen Haminaan – nuoruuden ystävien kanssa syntyi ajankohtainen ja monipuolinen levy

Pelle Miljoonalle moottoritie on yhä kuuma. Kuvaaja: Mikko Korvenkari

Pelle Miljoona Band julkaisee lokakuun 7. päivä uuden levyn nimeltään Kaakon Toteemi. Mittavalla urallaan lukuisien eri kokoonpanojen ja muusikoiden kanssa soittaneelle Pelle Miljoonalle uutuusjulkaisu on tärkeä, koska levyllä soittava kokoonpano koostuu muusikon vanhoista ystävistä nuoruuden kotimaisemista Haminasta. Pellen itsensä lisäksi bändissä musisoivat Hapa Tyni (kitara), Timo Hyle (basso), Jari Vähämäki (koskettimet) ja rumpuja soittava Jusa Lampikari.
– Olen aina tykännyt soittaa heidän kanssaan ja olen pitänyt yhteyttä nuoruuden ystäviini aktiivisesti, vaikka minulla onkin ollut bändi Helsingissä.  Meillä oli aivan hemmetin kiva moodis päällä, kun teimme vanhojen frendien kanssa levyä. Työskentely oli täysin stressivapaata ja onnellista. Toivon, että se tarttui myös levyn biiseihin, sanoo Pelle Miljoona.
Levy tehtiin bändin rumpalin Jusa Lampikarin omassa studiossa.
– Käytössämme oli rajattomasti aikaa ja saimme aikaiseksi musiikillisesti monipuolisen levyn. Minusta on erityisen nastaa se, että levyllä on paljon erilaista matskua. Teimme kaikki asiat aivan viimeisen päälle, mikä oli minulle uusi kokemus, hän kertoo.
67-vuotias konkarimuusikko on säveltänyt pitkällä urallaan melkoisen määrän kappaleita, mutta hänen luomisvoimansa on yhä vireänä.
– Minulle on yhä mysteeri, mistä biisini syntyvät. Alitajuisesti kuitenkin funtsin aina sitä aikaa missä elämme ja miten sen henkilökohtaisesti koen. Kaikki mitä teen suodattuu sen kautta. Tällä levyllä tekstit ovat snadisti surrealistisia, eikä levyllä ole mitään paahtoa. Biisit syntyivät helposti ja niitä jäi ylikin.
Pelle Miljoona eli oikealta nimeltään Petri Tiili tunnetaan aikaansa peilaavana ja kantaa ottavana artistina, eikä Kaakon Toteemin biisikokonaisuus ole siitä poikkeus.
– Tällä levyllä kuuluu hauraus sen suhteen, että vaikka tiedämme, että meillä on paljon ongelmia, niin siitä huolimatta meillä ei ole voimaa niitä ratkaista. Aikalaistodistajana oleminen on se juttu tällä levyllä, vaikka en minä halua mitään saarnamiehen viittaa kantaa harteillani. En ole enää pitkään aikaan tehnyt mitään ”fuck you”-punkjuttuja, mutta musiikkini kuitenkin kumpuaa halusta peilata ajatuksiani nykymaailman meiningistä.
Hän on huolissaan siitä, mihin suuntaan maailma on menossa.
– Meitä manipuloidaan monesta suunnasta piilossa olevalla fasismilla. Vaikka ihminen kieltää uskovansa näihin asioihin, niin se vaikuttaa meidän alitajuntaan. Esimerkiksi somettamisen maailma on osa sitä. Tuntuu siltä, että on olemassa tietynlaisia maanalaisia voimia, jotka vaikuttavat globaalisti. Ne synnyttävät jännitteitä, jotka sitten purkautuvat sotimisena ja kahakoina ympäri maailmaa.
Uudella levyllä on esimerkiksi kappale nimeltään ”Sama vanha laulu”, jossa Pelle Miljoona laulaa juuri näistä ajatuksistaan.
– Tuntuu siltä, että ihmiset ovat hylkäämässä demokratian, mikä syntyi muinoin Kreikassa. Nykypäivänä arkinen elämä on niin energiaa syövää, että on ajauduttu sellaisille urille, että ei jaksata välittää isoista asioista. Siinä tilassa jengiä on helppo manipuloida esimerkiksi television välityksellä ja joka helvetin tuutista. Myös yksinäisyys on ajallamme ominaista ja se johtuu kaikesta tästä.
Kaakon Toteemi -albumin julkaisee Stupido Records. Levynjulkistuskeikka on 13. lokakuuta Tavastia-klubilla Helsingissä. Albumista julkaistaan vinyylipainos joulukuun alussa.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.