Kanteleartisti Maija Kauhasen uusi albumi “Menneet” kertoo tarinoita omista rajoista ja oman tien kulkemisesta

Maija Kauhanen on kiertänyt sooloartistina jo 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Kuva: Antti Kokkola

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin kansanmuusikoihin lukeutuva kanteleartisti, laulaja-lauluntekijä ja lyömäsoittaja Maija Kauhanen luo ainutlaatuisen soundimaailman vain yhden muusikon voimin. Emma-palkittu ja kansainvälisesti kysytty artisti on julkaissut toisen albuminsa Menneet 6. toukokuuta.
Kauhanen laulaa ja soittaa kanteletta sekä lyömäsoittimia yhtä aikaa, niin levyillä kuin keikoillakin. Uuden albumin myötä artisti ottaa harppauksen laulaja-lauluntekijyyteen päin pitäen samalla kiinni juurevasta tyylistään, kantelevirtuoottisesta otteestaan sekä rikkaasta suomalais-karjalaisesta traditiosta. Musiikillisia vaikutteita kuullaan kansanmusiikista, indiepopista ja elokuvamusiikista. Kauhasen säveltämät ja sanoittamat kappaleet kertovat tarinoita omista rajoista ja oman tien kulkemisesta – miten oma tila otetaan ja kuka sinne pääsee? Mitkä asiat estävät olemasta vapaa? Mitä menneisyydestä pitää kohdata, jotta voi jatkaa kohti unelmiaan?
– Olen matkustanut musiikkini mukana esiintyen yksin ympäri maailmaa mitä erikoisimmissa paikoissa. Korona-aika pakotti minut vastoin tahtoani kotiin ja pakenin paikallaan olemisen aiheuttamaa yksinäisyyttä kommuuniin Nuuksioon keskelle metsää. Siellä albumi sai muotonsa ja teemansa. Kappaleet käsittelevät pelkojen voittamista, turvallisuuden tunnetta, oman tilan ottamisen kanssa kamppailua sekä menneisyydestä kumpuavien haasteiden käsittelemistä ja uskaltamista tehdä juuri niin kuin haluaisi, Maija Kauhanen kertoo.
Albumilta on julkaistu aiemmin singlet Käärme sekä viimeisimpänä Linnunrata, joka ilmestyi 22. huhtikuuta. Linnunrata kertoo kohtaamisista – siitä kuinka lyhyetkin hetket tuntemattomien ihmisten kanssa voi jättää ison jäljen ja muuttaa jopa elämän suunnan.
– Albumilla kuullaan akustisia soittimia ilman looppausta tai konebiittejä. Käytän paljon eri vireisiä kanteleita sekä kirpputoreilta hamstrattuja emali- ja metalliasioita lyömäsoittimina. Laulu on minulle samanarvoinen instrumentti muiden soittimieni kanssa, laulan sitten tekstillä tai sanattomasti imitoiden erilaisten soittimien soundeja. Haluan musiikillani johdattaa kuulijan sisälle soundimaailmoihin, missä mielikuvitus saa lentää, artisti kertoo.
Kauhanen julkaisi debyyttialbuminsa Raivopyörä vuonna 2017. Muun muassa Tanskan suurimmalla maailmanmusiikkifestivaalilla (Tønder Festival) sekä Iso-Britannian Celtic Connections -festivaalilla esiintynyt Kauhanen on kiertänyt sooloartistina jo 30 maassa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa. Artistin erikoistumisalue on Saarijärven kantele ja sen harvinainen soittotyyli, jossa pientä puutikkua käytetään plektrana. Karismaattinen esiintyjä kehittää jatkuvasti uusia soittotekniikoita sekä uusia kantelemalleja soitinrakentajaisänsä Kari Kauhasen kanssa.

Levynjulkaisukiertue kesä 2022
25.5. Kapsäkki, Helsinki
27.5. KunstFestSpiele Herrenhausen, Hannover (Saksa)
1.7. Haapavesi Folk, Haapavesi
9.7. Kansanmusiikkia kansanpuistossa, Saaren kansanpuisto, Tammela
10.7. Latosoitot, Kesälahti
13.–14.7. Kaustinen Folk Music Festival, Kaustinen
17.7. Musik i sommarkväll, Sundsvall (Ruotsi)
23.7. Matelin päivä, Parppeinpirtti, Ilomantsi
31.7. Bardentreffen, Nürnberg (Saksa)
5.8. Norpas, Kemiönsaari
11.8. Emmausfestivalen, Maarianhamina (Ahvenanmaa)
12.8. Viru Folk Käsmu (Viro)
2.9. Friluftsliv for alle, Raufoss (Norja)

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.