Popartisti Eroma julkaisee odotetun ensimmäisen sooloalbuminsa: ”En olis pystynyt kasaamaan tätä levyä yhtään aikaisemmin”

Eroman debyyttialbumi Kahenlaisii kuvia julkaistaan 8.4. Kuva: Ira Aaltonen

Popartisti Eroma julkaisee odotetun ensimmäisen sooloalbuminsa perjantaina 8.4. Albumin nimikkobiisi Kahenlaisii kuvia julkaistaan kahta viikkoa aikaisemmin 25.3.
Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun musiikkia vuosia muille kirjoittanut Virpi Eroma alkoi tosissaan haaveilla sooloartistin urasta. Vuosi oli 2017, ja takana oli paha masennus. Oli pakko keksiä uusia unelmia; asioita, joista saada merkityksen tunnetta omiin päiviin.
– Alussa en todellakaan miettinyt niin pitkälle, että voisin joskus julkaista kokonaisen levyn. Halusin vaan saada itselleni tärkeän tarinan ulos; julkaista laulun elämänhalun uudelleen löytämisestä. Tehdä jotain, mistä nautin ja mistä saan sisältöä päiviini. Pitkästä aikaa tuntui, että oikeasti haluan nähdä ne toukokuut, Eroma sanoo.
Debyyttisingle Kolmesataa julkaistiin syksyllä 2018. Yli puoli miljoonaa striimannut single soi edelleen Radio Suomen taajuuksilla.
Kahenlaisii kuvia -albumi sisältää 13 kappaletta, joiden väleihin Eroma on sijoitellut lauluäänestään tehtyjä äänimaailmoja. Kaikki kappaleet ovat artistin itsensä säveltämiä, ja sanoituksia hän on tehnyt mm. Emmi Hakalan, Saara Törmän sekä Kaisa Korhosen kanssa. Kappaleiden tuotannoista hän vastaa yhdessä Kalle Mäkipellon, Sami Tammisen sekä Topi Kilpisen kanssa. Kokonaisuuteen Eroma sisällytti myös a cappella -version Maija Vilkkumaan kappaleesta ”Se ei olekaan niin”. Sosiaalisessa mediassa ihastuttanut ja kappaleen alkuperäisesittäjältä kehuja saanut studiolive on tehty 156:sta lauluraidasta.
Yksi debyyttilevyn kantavista teemoista on se, että kaikesta voi selvitä. Kappaleet sisältävät suorapuheisia kuvauksia surusta ja menetyksestä, mutta myös valonpilkahduksia ja toivoa.
–  En pidä sankaritarinoista; siitä, että ihmisten tarinoita voitaisiin kertoa vasta sitten kun vastoinkäymiset on selätetty ja elämässä kaikki on hyvin. Me tarvitaan myös niitä tarinoita, joissa onnellista loppua ei ole saavutettu, mutta silti porskutetaan eteenpäin.
Eroma ei ole kiirehtinyt debyyttialbuminsa kanssa. Hänestä on tuntunut luontevalta kertoa tarinaansa laulu kerrallaan, ja musiikin tekeminen on myös ollut tärkeä osa artistin omaa suruprosessia.
– En olis pystynyt kasaamaan tätä levyä yhtään aikaisemmin. Ei isot surut oo sellasia, et ne yhtäkkiä vaan katoais. Ne kulkee mun mukana, ja sitä oon yrittänyt hyväksyä. Mut laulu laululta musta on tullut vähän ehjempi. Ja kaiken kamppailun keskellä on ollut myös onnistumisen tunteita ja yhdessä tekemisen riemua oman tiimini kanssa. Tunne siitä, että mun laulujen syntymisellä on ollut joku merkitys. Et niillä lauluilla on merkitystä jollekin.
Albumin nimibiisi Kahenlaisii kuvia julkaistaan singlenä 25.3. Kappale sai alkunsa viime kesänä artistin viettäessä aikaa itsekseen maaseudun rauhassa. Yhtenä iltana tapahtui jotakin sellaista, mikä sitoi koko tulevan albumin yhteen.
– Oli jokailtaisella uinnillani läheisellä järvellä, ja yhtäkkiä liikutuin ihan todella paljon siitä kuinka kaunista oli. Tämä siitä huolimatta, että tunsin oloni yksinäiseksi, jopa surulliseksi. Saman tien tajusin, että siitähän mun levykin kertoo: ääripäätunteista, jotka voivat olla olemassa samaan aikaan. Seuraavana päivänä totesin, että levyltä puuttuu vielä yksi laulu, Se syntyi pian, ja tiesin heti että samalla albumi oli saanut nimensä: Kahenlaisii kuvia. 
Aluksi omakustanneartistius tuntui Eromasta ainoalta vaihtoehdolta – pian siitä tuli valinta.
Uskon, että oli mun onni olla alussa saamatta sitä kovasti toivomaani levytyssopimusta ison labelin kanssa. Kun piti miettiä itsekseen, mitä ja miten julkaisee, niin ajatus omasta artistiudesta kirkastui. Kokeilin, opin, ja näin hyvin konkreettisesti, mitä kaikkea independent-artisti voi saada aikaan jos vain on vahva oma näkemys ja paljon sinnikkyyttä. 
Monien independent-artistien esikuvana toimivan Eroman kappaleita on kuunneltu Spotifyssa jo yli 2 miljoonaa kertaa, ja hänen seitsemästä julkaisustaan kuusi on nostettu radion soittolistalle. Eroma on myös ollut runsaasti esillä maan suurimmissa valtamedioissa. Yksi Eromalle arvokkaimmista kanavista on kuitenkin hänen aktiivinen ja yhteisöllinen monen tuhannen seuraajan someyhteisönsä.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.