Jussi Yrttiaho kulkee Liekki-yhtyeen, Pariisin Kevään tai Samae Koskisen jalanjäljissä

Kuvaaja: Tuomas Kaihua.

Yli kaksi vuosikymmentä tarttuvia pop-laulelmiaan hautonut Jussi Yrttiaho julkaisee tänään esimerkiksi Liekki-yhtyeen, Pariisin Kevään tai Samae Koskisen viitoittamalla musiikillisella tiellä matkaavan Huutaa-singlensä.
Rovaniemeläissyntyinen ja sittemmin helsinkiläistynyt Yrttiaho on ehtinyt vaikuttaa mitä monimuotoisimmissa yhtyeissä rumpujen takana, mutta soolotuotannon sävelet ja sanat ovat alkaneet puskea pintaan väistämättä. Jussin ensimmäinen soolosingle Rovaniemi julkaistiin 2016. Huutaa-sinkun ensimmäiset versiot ovat jo vuodelta 2010, mutta biisi ansaitsi tulla tehdyksi viimein paranneltuna versiona.
– Huutaa kertoo sen hetkisestä elämästäni, joka tuntui vievän minua päivä päivältä kauemmas itsestäni. Onnistuin vuodattamaan kaiken oleellisen lauseiksi ja sointukuluiksi, biisi syntyi kuin itsestään siitä tunteesta ja siinä hetkessä Jussi muistelee kymmenen vuoden takaista tuokiota.
Singleen tehty hieno video on myös julkaistu tänään, ja se vie biisin täysin toiselle tasolle – yllättävään suuntaan menneiden vuosikymmenten amerikkalaisuuden ytimeen. Jokaisella on alitajunnassaan se jokin pakopaikka, jossa omaa todellisuuttaan voi katsoa ulkopuolisen silmin. Onko tällaiselle eskapismille tarvetta, se on sitten toinen asia.
– 1950–60-luvun amerikka näyttäytyy minulle utopistisena rinnakkaisuniversumina, missä ihmiset elivät viatonta ydinperheunelmaansa ja kaikki oli karikatyyrimäisen hyvin ja harmoniassa. Löysin vanhan amerikkalaisen lyhytelokuvan vuodelta 1958, joka sopi kappaleeseen täydellisesti. Se toi sanomalle vielä yhden ulottuvuuden lisää.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.