Tjango!-yhtyeen uusi albumi “Pohjantähti” henkii pohjoista maaseutua tarjoillen maailmanmusiikkia suomalaisesta perspektiivistä

Tjango!-bändin levynjulkaisukonsertti on Helsingissä perjantaina. Kuva: Tuomas Tenkanen

Akustinen folkjazz-yhtye Tjango! on julkaissut uuden albumin. Pohjantähti-levyn kappaleita on kirjoittanut useampi yhtyeen jäsen, mutta niitä kaikkia yhdistää kodin ja kiintopisteen tärkeys maapallon äkkinäisissä mullistuksissa ja muutoksissa.
Tjango!:n musiikki on syntynyt Helsingissä, mutta yhtälailla se on kotoisin Pariisista, Buenos Airesista ja Pohjanmaalta. Yhtyeen soinnissa pelimannimusiikki on saanut vaikutteita jazz manouchesta, bluegrassista, bossa novasta sekä pohjoismaisesta kansanmusiikista. Omintakeisen ja lämminhenkisen soinnin omaavan yhtyeen sanaton musiikki kumpuaa tarinoista.
– Levy tehtiin viulistimme Teron mummolassa pakkasen ja lumen keskellä tammikuussa 2021 ja 2022 – silloin kun maailma oli kiinni. Sen musiikki henkii pohjoista maaseutua ja lumisadetta, tarjoillen maailmanmusiikkia suomalaisesta vinkkelistä. Matkoilta on tarttunut mukaan vaikutteita, tällä kertaa myös mm. itäeurooppalaisiakin sellaisia. Ja kuinka mukavaa onkaan maailmalta palata mummolan kahvipöytään!, yhtye kertoo.
Albumilta on julkaistu aiemmin singlet Punkka ja Pohjantähti, joista jälkimmäinen ilmestyi tammikuussa. Albumin nimikkokappale kertoo suomalaissielun selviytymiskapasiteetista. Juha Savelan sävellyksessä on kaikuja Täällä Pohjantähden alla -kansansävelmästä, mutta ilman kaipuuta tuonpuoleiseen. Levyn kärkikappaleeksi on valikoitunut Spring, joka ammentaa pandemiasta ja ehtymättömästä elämän lähteestä. Kappaleen musiikkivideo julkaistaan torstaina 16. helmikuuta.
Tjango! on julkaissut kaksi kehuttua albumia (Tjango!, 2014 ja Greens and Blues, 2017) ja kiertänyt esiintymässä eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Yhtye on kotonaan niin konserttilavoilla kuin kansanmusiikkifestareilla ja jazzklubeilla. Saumattomasta yhteissoitosta on päästy nauttimaan muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoilla, Etnosoi!:lla, Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla ja Rääkkylän Kihaus -festivaaleilla. Keikkoja on kehuttu lämminhenkisiksi, virtuoottisiksi ja humoristisiksi. Soiton taustalta kuuluu soittajien musiikillinen koulutus ja laaja kokemus, joka käsittää niin sinfoniaorkestereita kuin kansanmusiikki- ja rockyhtyeitäkin.

Levynjulkaisukonsertti
10.2. Kalliosali, Helsinki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.