Juno, Paleface, Laineen Kasperi, Mik ja Marzi Nyman ottavat kantaa artistien ja tapahtuma-alan ahdinkoon kappaleella ”Huominen”

JunoPaleface ja Laineen Kasperi julkaisevat perjantaina 12.3. yhteisbiisin “Huominen”. Kappaleella ovat mukana myös kertosäkeen laulava Mik ja kitarasoolon soittava Marzi Nyman.
Huominen” nostaa esiin musiikki- ja tapahtuma-alan ahdingon koronapandemian keskellä. Kappaleella kolmikko haluaa herätellä keskustelua taiteen tekijöiden taloudellisen tilanteen epävarmuudesta sekä taiteen merkityksestä vaikeina aikoina.
Hallitus suositti tasan vuosi sitten 12.3.2020, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan, josta alkoi usealle esiintyvän taiteen alan harjoittajalle pitkä työttömyyskausi. Viime kevään sulkutoimet pakottivat Junon tarttumaan aiheeseen:
Aloin kirjoittamaan tätä biisiä noin viikko sulkutoimien alkamisen jälkeen. Tulevaisuus näytti synkältä oman ammatin harjoittamisen suhteen, ja tuntui et oli pakko tehdä joku kannanotto. Pyysin mukaan Palefacen ja Laineen Kasperin antamaan lisää näkökulmia tekstiin. Biisin julkaisussa kesti vähän kauemmin ku olin ajatellut, mutta tää on edelleen täysin ajankohtainen. Me kaikki taiteen tekijät eletään yhä ison epävarmuuden keskellä, kertoo Juno.
Myös Paleface on samoilla linjoilla:
Tässä ajassa on paljon epävarmuutta. Mua itseäni huominen kuumottaa perheen elättäjänä, koska meidän pääelinkeino eli keikkojen harjoittaminen on kiellettyä ja pitäis saada perheelle pötyä pöytään.
Huomisen kannalta kuumottaa myös äärioikeiston nousu ja ilmastokriisi. Kirjotin oman verseni kun Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlasku oli vielä käynnissä. Siihen tiivistyi myös paljon huolta ja jännitteitä.
Toivoisin, että elinkeinon harjoittamiseen liittyvät rajoitukset koskisivat kaikkia tasa-arvoisesti.
– Laineen Kasperin kanssa on tunnettu parikymmentä vuotta, mutta tää on vasta toinen biisi jonka teemme kimpassa. Junon kanssa ollaan tehty aiemmin useampia träkkejä. Marzi Nyman antaa biisille hienon panoksen kitarasoololla.
Taloudellisen ahdingon ohella koronapandemia on vaikuttanut myös monen taiteilijan luovuuteen. Laineen Kasperi on yksi heistä:
Kuluneen koronavuoden aikana olen kärsinyt massiivisesta kirjoittajan blokista enkä ole saanut montaakaan aiheellista riviä aikaiseksi. Kun Juno otti linkit ja pyysi mukaan tähän biisiin, olin juuri oluen ääressä vuodattamassa tuntojani koronakurimuksesta frendilleni. Biisiä kuulematta vastasin viestiin oitis, että messissä, vaikkakin epäilin vahvasti omaa suorituskykyäni.
Kun lopulta kuulin biisin Junon ja Karrin verseillä, kirjoitin oman säkeeni yhdeltä istumalta ja poks, blokkini oli poissa. Olen todella kiitollinen saadessani olla mukana tässä hankkeessa ja myös siitä, että inspiraationi palasi. Ai niin ja myös siitä, että jos jotain positiivista tästä ajasta on syntynyt, niin artistien välinen kollegiaalisuus, yhteydenpito ja solidaarisuus on nostanut päätään, kertoo Laineen Kasperi.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.