Emppu Suhonen sävelsi upean levyn Alavalalle

Alavala teki levyn, jonka teksteistä löytyy syvyyttä pohdittavaksi.

Yksi syksyn mielenkiintoisimmista levy-uutuuksista on Alavala-yhtyeen toinen suomenkielinen pitkäsoitto Lopullisia alkuja. Yhteen musiikillisen moottorin Emilia ”Emppu” Suhosen sävelkynästä syntynyt teos sisältää sekä teksteiltään että säveliltään monipuolisia kappaleita. Lopullisia alkuja- levy näkee päivänvalon 2. päivä syyskuuta. Takahuone.fi:n kysymyksiin vastasi levyn julkaisemisesta jännittynyt ja samalla hyvin innoissaan oleva muusikko.
– En ole koskaan synnyttänyt, mutta osaan kuvitella, että uuden levyn ilmestyessä käydään samankaltaisia tunteita läpi. Niin suuren määrän olen tehnyt töitä uuden levyn biisien eteen, että tunnen nyt jonkinlaista luopumisen tuskaa, ahdistusta ja samalla myös huojentavaa helpotusta ja iloa, että uudet biisit julkaistaan vihdoinkin. Tehty työ kulminoituu siihen, kun uudet biisit vapautetaan ihmisten kuunneltavaksi, Alavalan laulaja-kitaristi Emppu Suhonen sanoo.
Lauluissa on syvyyttä, joka vie kuuntelijan monipuoliselle matkalle ihmiselämän kiemuroihin.
– Pyrin tekemään musiikkia, jota ei ole liian vaikeaa kuunnella, mutta samalla haluan, että teksteissä on kerroksia, jotka avautuvat kuuntelijalle useamman kuuntelukerran jälkeen. Minusta on hienoa, että ihmisillä on mahdollisuus valita erilaisiin fiiliksiin erilaista musiikkia. Kepeälle tarinankerronnalle on oma paikkansa, kuten on myös musiikille, jossa on syvyyttä, Suhonen sanoo.
Lopullisia alkuja-levy ei ole Suhosen mukaan puhdas konseptialbumi, mutta sillä on biisejä, joiden tarinat liittyvät toisiinsa.
– Olen aiemmin kirjoittanut biisejä, joissa tarkastelen maailmaa egosentrisesti itseni kautta, mutta tällä levyllä sitä tarkastellaan eräänlaisen alteregoni kautta. Biiseissä on sama hahmo, jolla on elämässään eri tilanteita, ihan niin kuin normaalilla ihmisellä jokapäiväisessä elämässä on. Eri tilanteissa on tehtävä valintoja. Jos valitsee oikein asiat kääntyvät hyvään suuntaan ja jos valitset väärin, voivat asiat mennä huonoon suuntaan.

Levyltä on julkaistu kaksi biisiä singleinä: Heinäkuu ja Kojootti tanssii.
– Kojootti-kappale kuuluu omalla tavallaan levyn konseptibiisien joukkoon. Biisi on oodi mielenterveysongelmista toipumiselle. Se valaa uskoa, että ongelmat voi selättää. Biisissä kojootti jaksaa vaikeuksistaan huolimatta taistella eteenpäin, vaikka luulee jo loppunsa tulevan. Silti se pysyy sitkeästi elossa.
Konseptibiisin joukkoon hän laskee myös Minä ja joku muu – biisin ja Lumi peitti tien-kappaleen.
– Lumi peitti tien- biisissä tyttö haaveilee, mutta ei saa niitä asioita mitä haluaa. Siinä biisissä lauletaan siitä, että olisiko asiat toisin, jos tyttö olisi rakastunut johonkin toiseen.
Tytön kuolema- kappaleessa lauletaan puolestaan arasta aiheessa itsemurhasta.
– Masennus nostaa päätään ja johtaa lopulta tytön itsemurhaan. Laulussa ei tuomita tytön tekoa, vaan kerron tarinan siitä mitä tapahtuu.
Myös albumin nimi Lopullisia alkuja sopii tarinankerrontaa sisältävän levyn nimeksi.
– Kaikilla tarinoilla on alkunsa ja niillä on myös loppunsa. Se mitä itse tarinassa tapahtuu riippuu pääasiassa ihmisten tekemistä valinnoista. En usko kohtalon tai jumalan vaikutukseen ihmisten elämässä, vaan uskon, että itse teet valinnat ja kannat sitten myös niistä aiheutuvat seuraukset. Suhonen kertoo, että albumin syvälliset mietteet lähtivät liikkeelle kirjan kirjoittamisesta.
– En ole aiemmin tästä vielä puhunutkaan, mutta työstän parhaillaan kirjaa. Romaania kirjoittaessa tuli mieleen, että osa tarinoista voisi hyvin toimia lyhyesti kerrottuina laulujen muodossa.
Vuonna 2008 perustettu Alavala on yhtye, jonka jäsenistä sekä Suhonen että basisti Noora Puhakka ovat entisiä Tiktak-bändin jäseniä. Mukana bändissä on myös multi-instrumentalisti Masi Hukari, sekä tv:stä tuttu juontaja Heikki Paasonen. Paasonen on paitsi valovoimainen juontaja mutta myös etevä rumpali.
– Heikin rumpujen soitto on hyvien hienovaraista ja tyylitietoista. Juontajana hän on sellainen iloinen ja ulospäin suuntautuva kaveri, mutta kun hän soittaa meidän kaltaista musiikkia, jossa lauletaan vaikeistakin asioista, niin Heikki pystyy mukautumaan hienosti sen musiikin esittämiseen, mitä hän soittaa.
Alavala tullaan näkemään pian myös keikkalavoilla. Tosin mitään suurempaa kiertuetta ei ole tiedossa.
– Bändin jäsenten aikataulujen yhteensovittamisessa on iso tekeminen. Heikilläkin riittää paljon tv-kiireitä. Tulemme kuitenkin ennen vuodenvaihdetta muutaman keikan heittämään.
Alavalan levynjulkkarikeikka on perjantaina 2. syyskuuta Cafe Mascotissa Helsingissä.

Teksti: Mikko Korvenkari

Kirjoita kommentti!

*=pakollinen kenttä. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.